
Dieta ketogeniczna – co to jest?
Nie mamy wątpliwości, że ile ludzi, tyle sposobów odżywiania. Niektórzy przykładają się do tego bardziej, inni mniej. W ostatnich latach szczególną popularnością cieszy się dieta ketogeniczna. Co ciekawe, nie jest ona promowana jedynie jako skuteczny sposób do zrzucenia zbędnych kilogramów, ale również jako remedium na różnego typu schorzenia.
A na czym dokładnie polega dieta keto? Chodzi przede wszystkim o ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów do niezbędnego minimum. Wówczas motorem do działania organizmu nie jest glukoza, lecz tłuszcze, co mocno wpływa na procesy metaboliczne. Organizm pozyskuje energię z własnej tkanki tłuszczowej. Wchodzi tym samym w tak zwany stan ketozy, podczas której nadmiar tłuszczu prowadzi nie do przyrostu, lecz do redukcji tkanki tłuszczowej.
Główne zasady diety ketogenicznej – które produkty są dozwolone, a które zabronione?
Wprowadzenie we wspomniany stan ketozy jest możliwe tylko w sytuacji, gdy trzymasz się zasad. Sprawdź zatem, które produkty możesz jeść do woli, a które wprost przeciwnie.
Co jeść na diecie ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna jest bogata w tłuszcze, więc codzienne menu możesz komponować z wykorzystaniem:
- mięsa,
- ryb,
- jaj,
- masła,
- śmietany,
- orzechów i nasion,
- niektórych warzyw (awokado, pomidorów, ogórków zielonych, papryki, szparagów, brokułów, sałaty, cukinii, bakłażanu, szpinaku oraz jarmużu),
- oliwy z oliwek oraz oleju kokosowego i oleju sezamowego.
Czego nie jeść na diecie ketogenicznej?
Dieta keto wyklucza spożywanie węglowodanów, więc lista produktów zabronionych jest całkiem długa. I tak musimy zapomnieć o:
- chlebie oraz pieczywie – nie tylko jasnym, ale też ciemnym oraz pełnoziarnistym,
- ryżu,
- makaronie,
- płatkach zbożowych,
- mleku,
- kukurydzy i fasoli,
- słodyczach,
- słodkich napojach gazowanych.
Co musisz wiedzieć o diecie keto? Jakie są jej zalety?
Ten sposób odżywiania przynosi – poza spadkiem wagi – szereg korzyści zdrowotnych. Wśród nich wymieniamy na przykład ograniczenie napadów padaczkowych u dzieci (przy padaczce opornej na leki), zmniejszenie częstotliwości występowania migreny, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i zmniejszenie cholesterolu.
Stan ketozy sprzyja zwiększeniu ogólnej wydolności organizmu, usprawnia pracę nerek i serca, służy w terapii schorzeń neurologicznych, hamuje w pewnym stopniu procesy nowotworowe, a także objawy cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności. Sprawdza się ponadto przy leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera, autyzmu i zaburzeń snu.
Przeciwwskazania, czyli kto nie powinien przechodzić na dietę ketogeniczną?
Na koniec jeszcze kilka słów o przeciwwskazaniach. Jak przy każdej większej zmianie nawyków żywieniowych warto poradzić się lekarza i zrobić badania laboratoryjne. Niektóre choroby z różnych powodów wykluczają możliwość przejścia na dietę ketogeniczną. Na liście przeciwwskazań znajdują się zatem ciąża i okres karmienia piersią, a także cukrzyca, wysokie nadciśnienie tętnicze i wrodzone schorzenia metaboliczne. Dopisać należy tu jeszcze zaburzenia ze strony nerek, wątroby i trzustki.
Podsumowując, dieta ketogeniczna jest przełomowym odkryciem i wiele osób się na nią decyduje. Pamiętaj jednak, by podejść do tego rozsądnie oraz tak skomponować jadłospis, by dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Powodzenia!