bokono.pl
Kiszenie od A do Z – co można kisić i jak to zrobić?
Kiszenie od A do Z – co można kisić i jak to zrobić?

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszenie zaliczamy do najstarszych metod utrwalania żywności, która opiera się na fermentacji mlekowej i dzięki temu nie tylko nie gnije, ale też jest lżej strawna, zachowując przy tym wysoką wartość odżywczą. To wprost bomba witaminowa i skarbnica mikroelementów. 

Kiszonki warto jeść przez cały rok, a już szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Są one naturalnymi probiotykami i wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo obniżają poziom cukru i poziom cholesterolu, a także stabilizuje poziom witaminy C. Produkty te włącz do codziennego menu, jeśli zależy Ci na redukcji wagi, poprawie pracy układu pokarmowego oraz złagodzeniu skurczy mięśni.

Co można kisić? Czy tylko warzywa?

Zastanawiając się, co można kisić, z pewnością od razu nasuwają Ci się dwie odpowiedzi – kapusta oraz ogórki. To oczywiście prawda, ale jest jeszcze wiele innych warzyw, które świetnie się do tego nadają. Do tego grona zaliczamy: cukinię, rzodkiewki, marchew, kalafior, pomidory, paprykę, buraki, białą rzodkiew, szparagi, cebulę, czosnek, bakłażany i botwinkę. Co więcej, zakisić możesz także owoce, a dokładniej jabłka, cytryny, śliwki, gruszki, pomarańcze, truskawki, a nawet banany. Masz więc duże pole do kulinarnych eksperymentów.

kiszenie

Jak kisić i o czym trzeba pamiętać?

Proces kiszenia nie jest trudny i poradzi sobie z nim każdy amator. Wszystko opiera się na tym, by świeże, nieuszkodzone i wcześniej umyte produkty – czy to któreś z warzyw, czy z owoców – ułożyć ciasno w słoiku, a następnie zalać solanką z przyprawami. Solanka to nic innego, jak po prostu woda z rozpuszczoną grubą solą do przetworów, wśród przypraw zaś znajduje się koper, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i kminek. Wyjątkiem jest kapusta, którą kisimy w jej własnym soku, który pojawił się podczas ugniatania.

Przepisy na kiszonki

Po krótkiej teorii czas na praktykę. Poniżej prezentujemy cztery proste przepisy na: kiszoną kapustę, kiszone ogórki, kiszone buraki czerwone oraz kiszone cytryny. Sprawdź!

Kiszenie kapusty krok po kroku

W tym przypadku przepisów jest wiele, ale najważniejsze, co musisz zapamiętać, to że wystarczą już tak naprawdę dwa składniki – kapusta oraz sól. Opcjonalnie dobrze jednak dodać marchew i liście laurowe. A jaki jest najprostszy przepis na kapustę kiszoną? 

Z 5 kg kapusty usuń zewnętrzne liście, a potem główki drobno poszatkuj. Obierz 1 kg marchwi i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a 2 liście laurowe pokrusz. Wszystko wymieszaj ze 100 g soli. Jeśli zastanawiasz się, jaka sól będzie najlepsza do kapusty kiszonej, to sięgnij po sól himalajską lub po sól kamienną do przetworów. 

Po ubiciu składników zostaw je na kilka godzin, a gdy kapusta puści sok, jeszcze raz wszystko wymieszaj i przełóż do słoików, dokładnie ubijając. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw w chłodne miejsce.

Kiszenie ogórków w słoiku

Na początek rozpuść 2 łyżki soli kuchennej w 2 litrach gorącej wody, a potem dokładnie umyj 1 kg małych ogórków i ułóż je ciasno w słoikach. W wolne przestrzenie pomiędzy innymi wciśnij dodatki – najlepiej sprawdzą się dwie połówki czosnku, kawałek chrzanu i kawałek liścia chrzanu oraz koperek. Zalej całość solanką, tak by przykrywała ogórki, dobrze zakręć i odstaw w chłodne miejsce.

Kiszenie buraków czerwonych do picia – zakwas

1 kg buraków umyj, obierz ze skórki i pokrój na grube plastry (rób to w rękawiczkach, by nie pobrudzić dłoni). Następnie ułóż je ciasno w słoju. Obierz 5 ząbków czosnku i przekrój wzdłuż. Kawałki te powciskaj między buraki, razem z 4 kuleczkami ziela angielskiego i 2 liśćmi laurowymi. Teraz w 1 l wody rozpuść 1 łyżkę soli kamiennej i dodaj 1 łyżkę soku z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Po ostudzeniu zalej buraki, tak by nic nie wypływało. Słoik lekko zakręć, tak by gazy mogły swobodnie ulatywać. Odstaw w ciepłe miejsce i codziennie sprawdzaj. 

W pierwszych dniach może pojawić się biała piana, więc po prostu zbierz ją wyparzoną łyżką. Kiedy już tej piany nie będzie, zamknij szczelnie słoik i sprawdź smak po około 5 pięciu dniach. Gdy okaże się dobry, przecedź zakwas i przelej do szczelnie zamykanych butelek. Przechowuj je w lodówce. Pozostałe buraki zaś wykorzystaj po surówek i sałatek.

Kiszone cytryny

Na koniec jeszcze jeden przepis owocowej kiszonki, a mianowicie kiszone cytryny. Nadają się one świetnie na przykład do gulaszu, do mięs, ryb czy sałatek. Co ważne, cytryny kisi się wraz ze skórką, więc wybierz sprawdzony sklep i do tego jeszcze wyparz je i starannie wyszoruj. 

Potrzebujesz 12 cytryn – z połowy wyciśnij sok, a drugą połowę natnij lekko na krzyż (mniej więcej do ⅔ wysokości), wsyp szczyptę soli do każdej z nich i ułóż ciasno w słoikach. Kolejno w 1 l wrzącej wody rozpuść 150 g gruboziarnistej soli i odstaw do wystudzenia. Wracając do cytryn, wciśnij pomiędzy nie listki laurowe, cynamon oraz pieprz, zalej sokiem z cytryn i uzupełnij solanką. Na wierzch możesz też wlać łyżkę oliwy z oliwek. Na koniec zamknij słoik i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Który przepis wykorzystasz? Kiś na zdrowie! Wzmacniaj swój organizm i urozmaicaj obiady, przekąski oraz kanapki. Smacznego!

[product id="25555, 25562, 24435"]

Wybrane dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium