bokono.pl
Najlepsze przetwory na zimę z jabłek i gruszek i pigwy
Najlepsze przetwory na zimę z jabłek i gruszek i pigwy

Dlaczego warto przygotować przetwory na zimę z owoców?

Zapewne pomyślisz sobie, po co przygotowywać przetwory na zimę, skoro sklepowe półki uginają się od najróżniejszych konfitur i dżemów. Owszem, ale często mają one albo dużo cukru w składzie, albo innych ulepszaczy. Poza tym nic nie smakuje tak dobrze, jak przetwory własnej roboty. 

Co najważniejsze, masz wówczas wpływ na to, co znajdzie się w słoiku z przetworami i używasz owoców sezonowych – to oznacza, że mają one wówczas najwięcej wartości odżywczych i są najsmaczniejsze. Nie bez znaczenia jest też cena. W sklepie za jeden gotowy słoiczek zapłacisz zdecydowanie więcej.

Przetwory z pigwy – jak je zrobić?

Schyłek lata i jesień to sezon zdecydowanie należący do pigwy. Wyglądem i kształtem przypomina nieco skrzyżowaną żółtą gruszkę z pękatym jabłkiem. Ma też wiele właściwości zdrowotnych – jest bogatym źródłem witamin (szczególnie witaminy C) oraz składników mineralnych, pobudza apetyt, działa przeciwbakteryjnie, bakteriostatycznie oraz przeciwgrzybicznie, redukuje stany zapalne, wzmacnia odporność, a także reguluje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, jak wymioty, biegunka czy wzdęcia. Co ważne, w wersji surowej nie nadaje się do jedzenia, ale za to można przygotować z niej pyszne przetwory na zimę.

przetwory

Najprostsza konfitura z pigwy

250 ml wody oraz 500 g cukru trzcinowego (lub 500 ml miodu) wlej do garnka i gotuj do momentu, gdy cukier się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć. Następnie gotuj syrop około 15 minut, dodaj sok z jednej cytryny, pół łyżeczki startego imbiru i zmniejsz ogień do minimum. 

Teraz czas na pigwę – 1 kg pigwy umyj, pokrój miąższ na kawałki i włóż do syropu. Gotuj kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając. Konfitura jest gotowa, gdy będzie miała bursztynowo-złoty kolor. Dżem przełóż do słoików, mocno zakręć, odwróć do góry dnem i przykryj kocem aż do wystygnięcia.

Tu mała uwaga: jeśli preferujesz gładką konsystencję, nie wrzucaj pigwy w kawałkach, lecz startą na tarce.

Smakowite przetwory z jabłek

Nie tylko pigwa jest świetna, ale i jabłka. To bez wątpienia nasz narodowy owoc, który smakuje świetnie nie tylko w wersji surowej, ale też w formie musu czy dżemu. Przydaje się między innymi do ciasta (szczególnie do szarlotki), do naleśników czy do słodkiego obiadu z ugotowanym ryżem. Nie brakuje mu też wartości odżywczych.

Prażone jabłka krok po kroku

2 kg obranych jabłek (najlepiej lekko kwaśnych i twardych) pokrój w większą kostkę, wrzuć do miski, skrop sokiem z połówki cytryny, posyp 5 łyżkami cukru i 1 łyżką cukru wanilinowego. W drugim kroku do garnka wlej pół szklanki zimnej wody i wrzuć około ⅔ jabłek. Doprowadź do wrzenia, a gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień. Od czasu do czasu mieszaj zawartość. Po 20 minutach zblenduj wszystko. Możesz też dodać pół łyżeczki cynamonu. Taką mieszankę podpraż jeszcze na niedużym ogniu przez kolejne 15 minut. Jabłka powinny być miękkie, ale nierozpadające się. Mus przełóż do słoików i postępuj dokładnie tak samo jak w przypadku konfitury z pigwy.

Przetwory z gruszek w wersji 

Gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod i bor, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy oraz pracę mózgu. Do tego też zawierają kwas foliowy, fosfor, cynk, magnez, żelazo, witaminy A, E, K oraz witaminy z grupy B. Przetwory z gruszki wykorzystuj nie tylko do deserów, owsianek i przekąsek, ale również jako sos do mięs. 

Gruszki w słodkim syropie

6 gruszek pokrój w połówki, przełóż do garnka i zalej 2,5 szklanki wody. Dodaj do tego 250 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 laskę wanilii i pół łyżeczki goździków. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Po tym czasie odstaw gruszki do całkowitego ostudzenia. Teraz gruszki przełóż do słoików i zalej wywarem, w którym się gotowały (tylko już bez laski wanilii), ponad poziom gruszek. Zakręć słoiki i postępuj tak samo jak w przypadku powyższych przepisów. 

A zatem z którego przepisu skorzystasz? Pamiętaj też, że pigwa, jabłka i gruszki doskonale smakują razem. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by przygotować na przykład dżem pigwowo-jabłkowy albo przecier jabłkowo-gruszkowy. Do tego oczywiście masz do wyboru jeszcze marmolady, syropy, nalewki i kompoty. Eksperymentuj w kuchni i smacznego!

[product id="25555, 25561, 24435"]

Wybrane dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium