Masz pytania? Chętnie odpowiemy!      e-mail: bok@bokono.pl      tel: 570 480 840
Poczuj zapach świąt – rodzinne pieczenie pierniczków
Poczuj zapach świąt – rodzinne pieczenie pierniczków

 Ponoć, aby poczuć atmosferę świąt, wcale nie wystarczy kilkanaście razy odsłuchać „Last Christmas”. Najlepiej wdrożyć pewne dodatkowe działania: porządnie wysprzątać dom, odpowiednio wcześnie kupić i przystroić choinkę, zawiesić migoczące lampki, ozdobić szyby sztucznym śniegiem. Długie grudniowe wieczory warto przeznaczyć również na pieczenie – dzięki temu od progu będzie witał nas ten cudowny i kojarzący się ze świętowaniem zapach pierniczków. Kupmy urocze foremki do pierników, przygotujmy składniki i zaplanujmy wielkie, rodzinne pieczenie.

Czego potrzeba do pieczenia pierników: świąteczne foremki i cała reszta

Zanim przystąpimy do wspólnego, rodzinnego pieczenia, zaplanujmy prace i upewnijmy się, czy posiadamy wszystkie niezbędne akcesoria. Podstawę stanowią tu dobre foremki do pierników. Dobre, czyli wykonane z bezpiecznych, odpornych na wysokie temperatury materiałów, ponadto bez ostrych krawędzi.  

Najpopularniejsze są:

  • foremki na pierniki ze stali ocynkowanej
  • oraz foremki silikonowe.

Oba rodzaje foremek można znaleźć także pod nazwą wykrawacze do ciastek.

Oprócz tego przydadzą się również: wałek, silikonowa mata albo stolica, która ułatwi rozwałkowanie ciasta, waga kuchenna, łyżki lub miarki do odmierzania, łyżka do mieszania ciasta, kilka misek oraz sitko do przesiania mąki. Ciasto zagnieciemy ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Kiedy pierniczki będą już upieczone i wystygną, warto ozdobić je w fantazyjne wzory. Potrzeba do tego rękawa cukierniczego lub pisaków z lukrem.

Choinka czy gwiazda, czyli foremki świąteczne

Aby uniknąć rozczarowań przy świątecznym, kuchennym blacie, zadbajmy o odpowiednio zróżnicowany zestaw świątecznych foremek. Nasze dziecko na pewno ma swoje ulubione postaci lub motywy związane ze świętami, jak choinka, święty Mikołaj czy śnieżynka. Oprócz tego w zestawie świąteczno-zimowych foremek na pierniki nie powinno zabraknąć gwiazdki, renifera, laski, skarpety oraz piernikowego ludka. Zachwyty, zarówno maluchów, jak i starszych latorośli, gwarantowane.

Jaki przepis na pierniczki?

Warto poświęcić chwilę na znalezienie przepisu, z którego wyjdą idealne ciastka. Kruche świąteczne pierniczki to klasyczny, bardzo tradycyjny wypiek, dlatego nie bójmy się zajrzeć do starych książek kucharskich czy zapisków mam i babć. Jedną z najpopularniejszych do dziś receptur stworzyła w latach 30. XX wieku Maria Disslowa. Szukajmy pod hasłem: pierniczki-całuski.

Pieczemy świąteczne pierniki – plan krok po kroku

Foremki do ciastek, wałek, miski i inne akcesoria przygotowane? Przepis na pierniki znaleziony? Włączamy świąteczną muzykę, która każdego wprowadzi w pogodny nastrój, nakładamy fartuszki, wspólnie z dziećmi myjemy ręce. I przystępujemy do rodzinnego pieczenia.

Przepis na pierniki 

Odmierzamy wszystkie składniki. Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki miodu o łagodnym smaku
  • 2 małe jaja
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

We wsypywaniu i przesiewaniu mąki mogą pomóc nam dzieci – ich rola nie musi ograniczać się tylko do operowania wykrawaczami do ciastek czy ozdabiania pierników. Postępujmy zgodnie z wytycznymi z przepisu. Jeśli pieczemy pierniki-całuski, najpierw wymieszajmy i połączmy ze sobą mąkę i miód, dodajmy cukier, przyprawę korzenną, roztopione masło, sodę i jedno roztrzepane jajko. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub za pomocą robota. Kiedy stanie się gładkie i sprężyste, formujemy je w kulę i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. Po tym czasie odrywamy i wyjmujemy z lodówki niewielkie kawałki ciasta (niech reszta nadal się chłodzi) i rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 0,5 cm. Teraz część, którą dzieci kochają najbardziej: wykrawanie pierniczków. Wycięte ciastka przenosimy na blachę wyścieloną papierem lub silikonową matą do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy maksymalnie 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.  

pierniczki

Jak ozdobić pierniczki?

Kiedy upieczone ciastka wystygną, pora na ozdabianie. Można użyć do tego gotowego lukru np. w formie pisaków lub przygotować go samodzielnie. Do dekorowania świątecznych pierniczków najczęściej wykorzystuje się lukier w kolorze białym.

Jeśli zaś chodzi o sposoby dekorowania ciastek, postawmy na pełną dowolność. Pamiętajmy, że ma to być wartościowy czas spędzony z najbliższymi, a nie konkurs na super pierniki. Obwódki, znaczki, symbole, esy-floresy – wszystko jest dozwolone, kiedy pieczemy i ozdabiamy razem z dziećmi.

Kiedy lukier zastygnie, część pierniczków warto schować do pojemników lub blaszanych puszek, część zaś zjeść od razu. Przechowywanie ciastek w pojemnikach sprawi, że zachowają one swoją kruchość. 

Wspólne pieczenie to najlepszy sposób na budowanie rodzinnych więzi i tworzenie pięknych wspomnień. Poza tym własnoręcznie robione i dekorowane pierniki świąteczne to świetny pomysł na prezent od malucha dla najbliższych. Nic tak nie cieszy, jak upominek home made, taki od serca, prawda?

[product id="10154, 10123, 10112, 5350, 5351, 10884, 24294, 9201, 8270, 11332, 3815, 10039, 10034, 20522, 10054, 10108, 12054, 4635"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium