bokono.pl
Przepisy na wiosenne surówki – z czerwonej kapusty i marchewki
Przepisy na wiosenne surówki – z czerwonej kapusty, marchewki i pora

Wiosenne surówki – dlaczego warto jeść je nie tylko do obiadu?

Nikomu nie trzeba przypominać, jak zbilansowana dieta, bogata w wartości odżywcze ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu, na zdrowie, odporność, skórę, włosy, paznokcie i ogólne samopoczucie. W codziennym menu absolutnie nie może zabraknąć warzyw. To właśnie one powinny przeważać na talerzu. 

Szczególnie polecane są warzywa w formie surowej, gdyż wtedy masz pewność, że zachowały one wszystkie witaminy. Dodatkowo stanowią one nieocenione źródło mikroelementów, potasu i błonnika, dają uczucie sytości, regulują gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową i chronią przed wieloma chorobami.

Uważaj jednak na tłuste sosy, majonez i cukier. Surówki tego nie potrzebuję. Równie świetnie smakują z jogurtem naturalnym, oliwą, olejem i przyprawami.

Sprawdzone przepisy na surówki

Jak nietrudno zauważyć, surówki są nie tylko bardzo zdrowe, ale również szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności, ani akcesoriów. Przyda się tak naprawdę obieraczka do warzyw, deska do krojenia, ostry nóż oraz miska i łyżka do mieszania. Poniżej znajdziesz przepisy na cztery najpopularniejsze i tanie surówki do obiadu bądź innego posiłku.

Surówka z czerwonej kapusty 

Kapusta ma działanie przeciwnowotworowe, chroni przed przeziębieniem, kaszlem i infekcjami oraz korzystnie wpływa na odporność organizmu. Do tego ma właściwości antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, wspiera wchłanianie witamin i poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci.

surowka-z-czerwonej-kapusty

Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebujesz główkę czerwonej kapusty, małą cebulę, średnie jabłko, średnią marchew, natkę pietruszki, olej rzepakowy oraz ocet jabłkowy lub sok z cytryny, sól i pieprz. 

Usuń wierzchnie liście z kapusty i drobno ją poszatkuj, odrzucając głąb. Odstaw na 15 minut, żeby zmiękła (możesz też sparzyć ją wrzątkiem). Następnie skrop octem lub sokiem z cytryny i dodaj do niej pozostałe, pokrojone w kostkę warzywa oraz starte jabłko. Na koniec zostaje oliwa, wymieszanie wszystkiego, udekorowanie natką i gotowe.

 

Surówka z kapusty pekińskiej

Nie tylko czerwona kapusta słynie ze świetnym właściwości, ale również pekińska. Działa ona antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a przy tym zmniejsza ryzyko chorób serca i chorób metabolicznych.

Surówka z kapusty pekińskiej najlepiej smakuje z marchewką, jabłkiem i cebulą oraz ogórkami kiszonymi dla przełamania. Przygotuj zatem dużą miskę, drobno poszatkuj kapustę, dopraw ją solą i pieprzem, lekko ugnieć. Następnie pozostałe składniki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj majonez, a w zdrowszej wersji wymieszaj go pół na pół z jogurtem naturalnym. Tutaj sprawdzi się też sam olej.

Surówka z marchewki i jabłka

Marchew, podobnie jak kapusta, pomaga w walce z nowotworami i wzmacnia odporność, ale dodatkowo świetnie wpływa na wzrok, odmładza skórę, spowalnia procesy starzenia. Jabłka także zapobiegają infekcjom, a jeszcze oczyszczają organizm, poprawiają trawienie, zapobiegają zaparciom, regulują poziom cukru we krwi i chronią przed nadciśnieniem tętniczym.

Przepis na surówkę z marchewki i pora jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć marchewkę, jabłko i ćwiartkę cebuli cukrowej. Drugim krokiem jest dodanie do nich oliwy oraz doprawienie solą i pieprzem. Warto podkreślić smak szczyptą cynamonu oraz sokiem z limonki.

Surówka z pora

Por często jest niedoceniany – a niesłusznie. Ma działanie odtruwające i bakteriobójcze, wspiera układ sercowo-naczyniowy, leczenie anemii, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz jest źródłem między innymi kwasu foliowego i błonnika.

Por najlepiej smakuje z marchewką i jabłkiem. Szykując surówkę z pora, umyj go i odetnij górną część liści oraz dolną z korzeniami. Potem przekrój wzdłuż i pokrój na cienkie półplastry. Jeśli obawiasz się zbyt intensywnego smaku, możesz go sparzyć wrzątkiem. Teraz dodaj startą marchewkę i jabłko oraz jogurt naturalny lub olej. Dopraw jeszcze solą, pieprzem i udekoruj natką pietruszki. 

Surówka z czerwonej kapusty, surówka z kapusty pekińskiej, surówki z marchewki i jabłka, a może surówka z pora? Na którą się zdecydujesz? Pamiętaj, że najlepiej smakują schłodzone, więc nie zapomnij włożyć ich do lodówki.

[product id="24432, 24434, 20659, 25522, 27621, 10879"]

Wybrane dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium