bokono.pl
Przepisy na wiosenne surówki – z czerwonej kapusty i marchewki
Przepisy na wiosenne surówki – z czerwonej kapusty, marchewki i pora

Wiosenne surówki – dlaczego warto jeść je nie tylko do obiadu?

Nikomu nie trzeba przypominać, jak zbilansowana dieta, bogata w wartości odżywcze ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu, na zdrowie, odporność, skórę, włosy, paznokcie i ogólne samopoczucie. W codziennym menu absolutnie nie może zabraknąć warzyw. To właśnie one powinny przeważać na talerzu. 

Szczególnie polecane są warzywa w formie surowej, gdyż wtedy masz pewność, że zachowały one wszystkie witaminy. Dodatkowo stanowią one nieocenione źródło mikroelementów, potasu i błonnika, dają uczucie sytości, regulują gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową i chronią przed wieloma chorobami.

Uważaj jednak na tłuste sosy, majonez i cukier. Surówki tego nie potrzebuję. Równie świetnie smakują z jogurtem naturalnym, oliwą, olejem i przyprawami.

Sprawdzone przepisy na surówki

Jak nietrudno zauważyć, surówki są nie tylko bardzo zdrowe, ale również szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności, ani akcesoriów. Przyda się tak naprawdę obieraczka do warzyw, deska do krojenia, ostry nóż oraz miska i łyżka do mieszania. Poniżej znajdziesz przepisy na cztery najpopularniejsze i tanie surówki do obiadu bądź innego posiłku.

Surówka z czerwonej kapusty 

Kapusta ma działanie przeciwnowotworowe, chroni przed przeziębieniem, kaszlem i infekcjami oraz korzystnie wpływa na odporność organizmu. Do tego ma właściwości antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, wspiera wchłanianie witamin i poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci.

surowka-z-czerwonej-kapusty

Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebujesz główkę czerwonej kapusty, małą cebulę, średnie jabłko, średnią marchew, natkę pietruszki, olej rzepakowy oraz ocet jabłkowy lub sok z cytryny, sól i pieprz. 

Usuń wierzchnie liście z kapusty i drobno ją poszatkuj, odrzucając głąb. Odstaw na 15 minut, żeby zmiękła (możesz też sparzyć ją wrzątkiem). Następnie skrop octem lub sokiem z cytryny i dodaj do niej pozostałe, pokrojone w kostkę warzywa oraz starte jabłko. Na koniec zostaje oliwa, wymieszanie wszystkiego, udekorowanie natką i gotowe.

 

Surówka z kapusty pekińskiej

Nie tylko czerwona kapusta słynie ze świetnym właściwości, ale również pekińska. Działa ona antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a przy tym zmniejsza ryzyko chorób serca i chorób metabolicznych.

Surówka z kapusty pekińskiej najlepiej smakuje z marchewką, jabłkiem i cebulą oraz ogórkami kiszonymi dla przełamania. Przygotuj zatem dużą miskę, drobno poszatkuj kapustę, dopraw ją solą i pieprzem, lekko ugnieć. Następnie pozostałe składniki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj majonez, a w zdrowszej wersji wymieszaj go pół na pół z jogurtem naturalnym. Tutaj sprawdzi się też sam olej.

Surówka z marchewki i jabłka

Marchew, podobnie jak kapusta, pomaga w walce z nowotworami i wzmacnia odporność, ale dodatkowo świetnie wpływa na wzrok, odmładza skórę, spowalnia procesy starzenia. Jabłka także zapobiegają infekcjom, a jeszcze oczyszczają organizm, poprawiają trawienie, zapobiegają zaparciom, regulują poziom cukru we krwi i chronią przed nadciśnieniem tętniczym.

Przepis na surówkę z marchewki i pora jest bardzo prosty. Wystarczy zetrzeć marchewkę, jabłko i ćwiartkę cebuli cukrowej. Drugim krokiem jest dodanie do nich oliwy oraz doprawienie solą i pieprzem. Warto podkreślić smak szczyptą cynamonu oraz sokiem z limonki.

Surówka z pora

Por często jest niedoceniany – a niesłusznie. Ma działanie odtruwające i bakteriobójcze, wspiera układ sercowo-naczyniowy, leczenie anemii, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz jest źródłem między innymi kwasu foliowego i błonnika.

Por najlepiej smakuje z marchewką i jabłkiem. Szykując surówkę z pora, umyj go i odetnij górną część liści oraz dolną z korzeniami. Potem przekrój wzdłuż i pokrój na cienkie półplastry. Jeśli obawiasz się zbyt intensywnego smaku, możesz go sparzyć wrzątkiem. Teraz dodaj startą marchewkę i jabłko oraz jogurt naturalny lub olej. Dopraw jeszcze solą, pieprzem i udekoruj natką pietruszki. 

Surówka z czerwonej kapusty, surówka z kapusty pekińskiej, surówki z marchewki i jabłka, a może surówka z pora? Na którą się zdecydujesz? Pamiętaj, że najlepiej smakują schłodzone, więc nie zapomnij włożyć ich do lodówki.

[product id="24432, 24434, 20659, 25522, 27621, 10879"]

Wybrane dla Ciebie
Salaterka Okrągła 23 cm Krzysztof Fryderyka
Salaterka Okrągła 23 cm Krzysztof Fryderyka
33,10 zł
Zestaw talerzy Boss Kolory ziemi Beżowy Lubiana 6 osób/18 el
Zestaw talerzy Boss Kolory ziemi Beżowy Lubiana 6 osób/18 el
389,99 zł 379,99 zł
Salaterka Okrągła 26 cm Krzysztof Fryderyka
Salaterka Okrągła 26 cm Krzysztof Fryderyka
45,34 zł
Kubek Morning Lubiana 250 ml
Kubek Morning Lubiana 250 ml
10,99 zł
- +
szt.
Talerz głęboki 22,5 cm Fryderyka Krzysztof
Talerz głęboki 22,5 cm Fryderyka Krzysztof
20,86 zł
- +
szt.
Półmisek Owalny 24 cm Krzysztof Fryderyka
Półmisek Owalny 24 cm Krzysztof Fryderyka
40,99 zł
Salaterka Okrągła 16 cm Krzysztof Fryderyka
Salaterka Okrągła 16 cm Krzysztof Fryderyka
15,34 zł
Organizer Seoul XL Szary Plast Team
Organizer Seoul XL Szary Plast Team
11,99 zł
- +
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium