Wielkanoc to nie tylko mazurek
Na polskich stołach podczas Wielkanocy króluje nie tylko mazurek. Babka cytrynowa to również popularny wypiek, który z roku na rok cieszy się coraz większym uznaniem. Dlaczego? Ponieważ jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do jej stworzenia nie potrzebujesz specjalnych cukierniczych umiejętności. W dodatku jej orzeźwiający smak doskonale wpisuje się w wiosenną aurę, która najczęściej towarzyszy już nam podczas wielkanocnego śniadania.
Dobry przepis na babkę wielkanocną sprawi, że nie będzie ona za słodka, ale z powodzeniem sprawdzi się jako deser do kawy czy ciasta po świątecznym posiłku. Jedyne, czego potrzebujesz, to a na babkę i kilka naprawdę podstawowych składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w swojej kuchni.
Przepis na babkę wielkanocną
Jak zrobić babkę wielkanocną? To łatwe! Najpierw przygotuj formę do babki - tutaj doskonale sprawdzi się foremka 25 centymetry z tuleją od SNB, ale równie dobrze może być to wariant bez komina. Forma do pieczenia babki to już z reguły kwestia gustu. Pamiętaj jednak, że otwór w upieczonym cieście ułatwi ci podzielenie go na stole. Składniki, jakich potrzebujesz do tej wielkości formy to:
- 200 gramów mąki tortowej,
- 150 gramów cukru,
- 200 gramów masła,
- 4 średnie jaja,
- 1 cytryna,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Zadbaj o to, by masło oraz jaja miały temperaturę pokojową. Dzięki temu unikniesz zakalca. Formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą - taki zabieg ułatwi ci wyjęcie ciasta z blaszki, kiedy już będzie gotowe.
Samo przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane. Oddziel żółtka od białek, białka przełóż do oddzielnego naczynia. Żółtka z masłem oraz cukrem utrzyj na puszystą masę, pilnując, by cukier całkowicie się rozpuścił. Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę i połącz z wyciśniętym sokiem. Do puszystej masy z utartych żółtek i masła przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz dodaj sok ze skórką z cytryny - całość połącz za pomocą miksera. Następnie ubij sztywną pianę z odłożonych białek i dodawaj ją stopniowo do cytrynowej masy za pomocą łyżki, dokładnie mieszając całość.
Ciasto przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Jeśli korzystasz z termoobiegu, może być to 170 stopni. Babkę piecz około 40 minut - tutaj zawsze możesz kontrolować jej stan za pomocą drewnianej wykałaczki do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, oznacza to, że twój wypiek jest gotowy.
Jak zrobić lukier na babkę?
Kiedy babka już ostygnie, warto ją przyozdobić, a do tego najlepiej nadaje się lukier cytrynowy. Aby uzyskać około 140 gramów lukru, potrzebujesz 3 łyżki soku z cytryny i 10 łyżek cukru pudru - całość wymieszaj. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, po prostu dodaj więcej cukru pudru, natomiast przed zbyt gęstą konsystencją uratuje cię dodatkowa łyżka soku z cytryny.
Tak przygotowanym lukrem wysmaruj babkę i odstaw ją do wyschnięcia masy. Gotowe, oto twoja idealna, aromatyczna i wilgotna babka wielkanocna, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Dziś już trudno znaleźć dom, w którym nie uświadczysz babki wielkanocnej na świątecznym stole. Swoją ekspansję w polskich domostwach zawdzięcza ona nie tylko wieloletniej tradycji, ale przede wszystkim łatwości w przyrządzeniu. Do jej upieczenia potrzebujesz prostych składników i nie pochłania ona zbyt wiele czasu. Nie wymaga specjalnego przygotowania, jest więc idealna do przyrządzenia dzień przed Wielkanocą, kiedy to wieczorem znajdziesz wolną chwilę.
[product id="10120, 10121, 4624, 10096, 10126, 4644"]