

Granitowy moździerz 18 cm - Cole & Mason

Moździerz granitowy 14 cm Cole & Mason

Moździerz ceramiczny Suribachi Cole&Mason

Moździerz granitowy 11,5cm DIMIN - Zest for Life

Moździerz granitowy ciemny 15 cm Jamie Oliver

Moździerz marmurowy 12 cm czarny - Zest for Life
Moździerze były szeroko stosowane podczas prac kuchennych już bardzo wiele lat temu. Wraz z wynalezieniem młynków, blenderów, malakserów i innych podobnych urządzeń odeszły nieco w zapomnienie, jednak wielu profesjonalnych szefów kuchni wciąż z nich korzysta. Moździerz to urządzenie składające się z bardzo ciężkiej i solidnej miseczki o równym, zaokrąglonym dnie i dobrze wyważonego tłuczka. Współcześnie wykorzystuje się go przede wszystkim do rozcierania przypraw, zwłaszcza takich, które występują w ziarnach (np. pieprz, kardamon, kolendra). Za jego pomocą można rozcierać również świeże i suszone zioła, wydobywając ich aromat, a nawet kruszyć orzechy czy leki.
Kuchenny moździerz może być np. ceramiczny, drewniany lub kamienny, współcześnie spotyka się również nowoczesne moździerze z praktycznej stali nierdzewnej. Ważne, aby jego konstrukcja była solidna i wygodna. Proponujemy Ci kilka modeli moździerzy, których bardzo łatwo i komfortowo się używa, a ponadto świetnie wyglądają one na kuchennym blacie. Wybierz swój ulubiony i doprawiaj dania jak profesjonalny szef kuchni!