Kamień do pizzy okrągły ze stojakiem Orion
Kamień do pizzy ø33 cm + podajnik - Jamie Oliver
Jesteś smakoszem pizzy i uwielbiasz niemal każdy jej rodzaj? W takim razie powinieneś zaopatrzyć się w wysokiej jakości kamień do pizzy, dzięki któremu danie nabierze wyjątkowego smaku, zupełnie nieporównywalnego do tego uzyskiwanego podczas pieczenia ciasta na blasze. Wysokiej jakości kamień do pizzy do piekarnika doskonale magazynuje ciepło, a następnie równomiernie je oddaje. W efekcie całe ciasto jest równomiernie wypieczone, a czas obróbki termicznej skraca się do zaledwie kilku minut. Kamień do pieczenia pizzy wyróżnia się uniwersalnością zastosowania. Można go używać np. do wypiekania chleba oraz bułek. Odpowiednio dobrany kamień na pizzę sprawia, że pieczywo ma apetyczną, chrupiącą skórkę, której nie oprze się żaden łasuch.
Kamień do pizzy szamotowy zwykle sprzedajemy w zestawie razem z praktycznym podajnikiem ułatwiającym jego przenoszenie. Niektóre modele naczynia zostały dodatkowo wyposażone w funkcjonalne uchwyty. Na dostępne w sklepie Bokono kamienie do pizzy w większości przypadków udzielana jest dwuletnia gwarancja.
Jak przygotować kamień do pizzy do pierwszego użycia?
Zanim zdecydujesz się po raz pierwszy użyć zakupiony u nas kamień do pizzy, powinieneś najpierw odpowiednio go przygotować. W tym celu należy nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Następnie kamień na pizzę wkłada się do środka i wypieka się przez około godzinę. Nie przejmuj się, jeśli zakupiony przez Ciebie model w trakcie podpiekania zmieni swój kolor. Jest to zupełnie naturalne zjawisko, podobnie zresztą jak twardnienie kamienia pod wpływem wysokiej temperatury.
Jak używać kamienia do pizzy?
Zastanawiasz się, w jaki sposób używać kamienia do pieczenia pizzy? To bardzo proste! Wystarczy włożyć go do zimnego piekarnika i ustawić na środku znajdującego się tam rusztu. Pamiętaj, aby nigdy nie kłaść naczynia bezpośrednio na płycie piekarnika. Później należy ustawić urządzenie na pieczenie w najwyższej temperaturze oraz włożyć do środka uprzednio przygotowane ciasto z rozmaitymi dodatkami. Czas pieczenia na kamieniach do pizzy zwykle nie przekracza 10 minut. Po upływie tego okresu wyłącz piekarnik i wyjmij przygotowaną pizzę za pomocą specjalnej łopatki. Kamień do pizzy powinien pozostać na swoim miejscu aż do całkowitego wystygnięcia.
Naczynie jest łatwe w czyszczeniu. Do usunięcia widniejących na nim zabrudzeń wystarczy opłukać je letnią wodą. Zaschnięty sos lub ser można delikatnie zeskrobać łopatką.