bokono.pl
Deska do krojenia - jaka najlepsza: drewniana czy szklana?
Deska do krojenia - jaka najlepsza: drewniana czy szklana?

Jaka deska do krojenia będzie najlepsza?

Przed zakupem nowej deski kuchennej, warto dokładnie zapoznać się z dostępnymi na rynku produktami i zwrócić uwagę na ich najważniejsze cechy, które pomogą nam w znalezieniu modelu idealnego. Oczywiście nie chodzi o to, aby wybór, a przede wszystkim podjęcie ostatecznej decyzji zajęło nam dużo czasu. Przed zakupem  pamiętajmy jednak o kilku ważnych aspektach. Aktualnie na rynku znajdziemy ogromną ilość desek, co nie ułatwia znalezienia tego wyjątkowego produktu. Poszczególne modele różnią się między sobą m.in.: materiałem, z którego zostały wyprodukowane, wielkością, sposobem czyszczenia i wykończenia oraz formą. Nie da się ukryć, że w tej sytuacji szczególnie ważny jest aspekt higieny pracy, dlatego przed zakupem zwróćmy uwagę na to, czy model, w który planujemy wyposażyć naszą kuchnię, łatwo się czyści. Po drugie, nie możemy zapominać także o funkcjonalności i chodzi tu przede wszystkim o rozmiar. W domu, w którym posiłki przygotowuje się dla 4 osób, z pewnością sprawdzi się nieco większa deska kuchenna. Osoba, która mieszka samotnie i nie gotuje dość często, powinna zadowolić się mniejszym modelem. Warto dodać, że ciekawym i coraz bardziej popularnym rozwiązaniem jest inwestycja w zestaw desek do krojenia. Dzięki temu w naszej kuchni mamy do wyboru m.in.: narzędzia o różnych rozmiarach lub kolorach. 

Jak u babci, czyli deska drewniana do krojenia 

Deska do krojenia drewniana to wręcz królowa polskich kuchni. Czym bowiem zasłużyła sobie na to miano? Za jej wyjątkową pozycję odpowiada wygoda użytkowania, dostępność i niesamowita trwałość. Co więcej, te modele nie tępią noży. Jeśli jesteśmy zainteresowani zakupem modelu tego typu produktu, powinniśmy zwrócić uwagę na rodzaj drewna, z którego został on wykonany. Najbardziej wytrzymałe są deski kuchenne z dębu i buku. Na kolejnym miejscu znajdują się narzędzia z lipy, wiązu czy orzechu. Warto jednak dodać, że deska do krojenia drewniana ma także pewne minusy, zaliczamy do nich m.in. to, że pochłaniają one różne zapachy i kolory. Co powoduje, że po dość intensywnym użytkowaniu deska wygląda niezbyt estetycznie. Pamiętajmy o tym, że w te model wsiąka także woda, co jest niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli jednak zdecydujemy się na drewnianą deskę kuchenną, wycierajmy ją do sucha i od czasu do czasu przecieramy oliwą z oliwek. 

Warto także wspomnieć o produktach z bambusa. Deska bambusowa do krojenia jest twardsza od swojego drewnianego odpowiednika, a dodatkowo nie chłonie wody i zapachów. Jest lekka, odporna na uszkodzenia i ekologiczna. 

deska kuchenna

Nowość na rynku - deski szklane do krojenia 

Szklane deski do krojenia, które znajdziemy na rynku, są wykonane ze szkła hartowanego. Produkty ze szkła szybko wysychają i nie pochłaniają zapachów. Deski szklane do krojenia charakteryzują się odpornością na wysokie temperatury, dlatego możemy stawiać na nich np. gorące naczynia. Jedynym minusem jest fakt, że szybko tępią noże i jeden nieodpowiedni ruch może spowodować, że deska rozsypie się w drobny mak. Warto dodać, że większość modeli jest wyposażona w specjalne podkładki antypoślizgowe, których zadaniem jest zapobieganie przesuwaniu się deski. Ciekawą alternatywą jest także marmurowa deska do krojenia. Ten model z uwagi na swój wyjątkowy wygląd, przyda nam się także do serwowania przekąsek podczas rodzinnych spotkań. Niezależnie od tego, który model - drewniany czy szklany bardziej przypadł nam gustu, pamiętajmy o tym, że deski kuchenne muszą być zawsze czyste. W naszej kuchni powinno znaleźć się co najmniej kilka modeli, dobrze, aby każdy z nich służył nam np. do krojenia mięsa, a drugi był przeznaczony do warzyw i owoców. Zainwestuj w model, który niezależnie od materiału zapewni Ci wygodną pracę.  

[product id="24834, 12538, 3741, 23862, 10881, 13463" limit="50"]

Wybrane dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium