Patelnia do naleśników
Patelnia do naleśników ma charakterystyczną budowę, więc bez problemu odnajdziesz ją w gąszczu innych modeli. Niski brzeg sprawia, że łatwo podważysz placek i – nie rozrywając go – przewrócisz na drugą stronę. Jej budowa ułatwia też wylewanie ciasta i uzyskanie idealnie okrągłych oraz cienkich naleśników.
Podczas zakupu wybierz patelnię z powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu możesz smażyć naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu albo zupełnie beztłuszczowo. To zdrowsze rozwiązanie.
Patelnia do jajek i placków
Następna na naszej liście jest patelnia do jajek i placków. Ma ona specjalne wgłębienia, do których wbijasz jajka albo wlewasz porcję ciasta. Zapewnia wysmażenie wszystkiego w jednym czasie. Jajka sadzone czy pancakes są równe, a po przełożeniu ich na talerz prezentują się niczym danie z najlepszej restauracji. W zależności od modelu spotkasz się z czterema wgłębieniami, sześcioma, a nawet jeszcze większą liczbą. Zazwyczaj też są one okrągłe albo w kształcie serca. Mogą ponadto mieć na dnie uśmiechnięte buźki, które odbijają się potem na placuszkach, tworząc oryginalne wzorki.
Wbrew pozorom taką patelnię wykorzystasz na kilka sposobów – do placków ziemniaczanych, placków z cukinii czy racuchów. Co ciekawe, tutaj również jest powłoka nieprzywierająca, więc smażenie odbywa się bez tłuszczu.
[product id="4862, 12286, 20612"]
Patelnia grillowa
Lubisz grillowane mięso, ryby, ser albo warzywa? Teraz nie musisz rozpalać tradycyjnego grilla. Wystarczy, że uzupełnisz swoją kuchenną kolekcję o patelnię grillową. Zazwyczaj patelnia grillowa jest kwadratowa lub prostokątna, z charakterystycznym prążkowanym dnem, pozwalającym na swobodnie ociekanie tłuszczu z potraw – zatem danie nie będzie nim nasiąkać. Musimy dodać, że tego typu obróbka termiczna jest najzdrowszą pośród wszystkich
Grube dno nagrzewa się powoli, ale gdy już uzyska właściwą temperaturę, to długo ją trzyma i równomiernie oddaje ciepło, idealnie wysmażając znajdujące się na nim mięso bądź inne jedzenie. Do tego nic nie przywiera, nie przypala ani nie pryska. Nie ma też potrzeby przykrywania patelni pokrywką.
Patelnia wok
Wok to najpopularniejsza patelnia w kuchni azjatyckiej. Przypomina bardziej rozłożystą misę lub garnek, a dzięki pochyłym bokom ciepło jest rozprowadzane po całym naczyniu. Może posiadać klasyczną rączkę albo dwa uchwyty. Taka budowa jest nieprzypadkowa – umożliwia wszystkie smażenie oraz podrzucanie w trakcie składników. Dodatkowo w woku możesz smażyć na głębokim tłuszczu, a także dusić i gotować w wodzie. Dużą zaletą woków jest to, że wszystkie składniki zachowują swoje wartości odżywcze i nie uciekają one wraz z parą wodną na zewnątrz.
O czym musisz pamiętać przed zakupem patelni?
Któraś z podanych wyżej szczególnie przypadła Ci do gustu? A może poszukujesz jeszcze klasycznej patelni? Zwróć uwagę, by zawsze kierować się zaleceniami producenta. To szczególnie istotne w sytuacji, gdy szukasz patelni na indukcję – nie każda z nich będzie współpracowała z tym rodzajem kuchenki. Ponadto lepiej używaj delikatnych łopatek, na przykład silikonowych, by nie zarysować dna ani nie uszkodzić powłoki. Przyda się też informacja, czy dane naczynie nadaje się do mycia w zmywarce, czy posiada dopasowaną do niej pokrywkę oraz czy rączka jest wykonana z nienagrzewającego się materiału. Powodzenia!
[product id="13705, 11729, 26930"]