
Kawiarka - włoska klasyka w Twoim domu
Kawiarka, inaczej nazywana mokka i kafetiera to ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy, który zaprojektowano w latach 30. XX wieku. Jego twórcą był inżynier Antonio Bialetti. Model, który wyszedł spod jego ręki, jest ikoną stylu od lat 50. Pomimo upływu wielu lat konstrukcja urządzenia się nie zmieniła. Warto dodać, że Bialetti był założycielem, aktualnie prężnie działającej firmy Bialetti Industries, która zajmuje się produkcją naczyń kuchennych.
Jak wygląda i jak działa kawiarka?
Aktualnie w sklepach ze sprzętem gospodarstwa domowego można znaleźć zarówno mniejsze, jak i większe kawiarki. Ten ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy świetnie sprawdzi się w małej kuchni gdy brakuje nam miejsca na ekspres, a chcemy pić dobrą kawę.
Kawiarka składa się z trzech części i wbrew pozorom jest bardzo prosta w obsłudze. Dolny pojemnik to miejsce na wodę. Kawę wsypujemy do specjalnego koszyczka. Jej ilość jest uzależniona od tego, jak mocny napar chcemy przygotować. Górną część kawiarki przykręcamy do dwóch pozostałych, włączamy gaz i pozostaje czekać na kawę.
Kawiarka - jak działa?
Jak używać kawiarki? Wbrew pozorom cały proces przygotowania kawy jest bardzo prosty. I co więcej, można podzielić go na cztery etapy.
- Dolny pojemnik należy uzupełnić wodą. Najlepiej jeśli będzie ona zimna i filtrowana. W tej części producent zazwyczaj zaznacza ile wody najlepiej wlać do kawiarki. Należy pamiętać o tym, aby zawór bezpieczeństwa nie znajdował się w wodzie. W takim przypadku kafetierka nie będzie prawidłowo funkcjonować.
- Sitko to miejsce na kawę. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie ubijać zmielonych ziaren. Takie działanie może uniemożliwić proces ekstrakcji. Następnie sitko z kawą wkładamy do podstawy z wodą.
- Woda wlana? Kawa uzupełniona? Jeśli tak czas na skręcenie podstawy z czajniczkiem. Dzięki temu wewnątrz utworzy się właściwe ciśnienie, które jest niezbędne do przygotowania kawy.
- W ostatnim etapie mamy do czynienia z najprzyjemniejszą częścią, czyli parzeniem naparu. Aby wydobyć niesamowity smak i aromat warto ustawić kawiarkę na średnim ogniu. Kontynuujemy do momentu, w którym usłyszymy charakterystyczny odgłos bulgotania. Wtedy kawa jest gotowa.
Kawiarka elektryczna czy tradycyjna?
Kawiarka na indukcję czy kawiarka na gaz? A może model elektryczny? Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji. W sklepach z artykułami gospodarstwa dominują te dwa pierwsze modele i to właśnie one są najchętniej kupowane.
Kawiarka elektryczna może spodobać się fanom nowoczesnych rozwiązań. To urządzenie działa niemal identycznie jak czajnik bezprzewodowy. Wystarczy podłączyć je do prądu i czekać aż kawa będzie gotowa.
Stal czy aluminium - co wybrać?
Kafeterki różnią się między sobą przede wszystkim materiałem wykonania, ale także wyglądem. Nie da się ukryć, że walory estetyczne są bardzo ważne dla wielu osób. Zwracają na nie uwagę przede wszystkim młode rodziny, które są na etapie urządzania mieszkania. Najbardziej tradycyjnym i klasycznym wyglądem przypominającym klepsydrę charakteryzują się modele aluminiowe. Ścianki z dolnej i górnej części są zazwyczaj ścięte. I To właśnie te modele cieszą się największą popularnością.
Nieco inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku wersji stalowych. Te kawiarki są szerokie na dole i zwężają się ku górze. Większość z nich wyróżnia się wysokim połyskiem. To wszystko sprawia, że kawiarka stalowa pięknie prezentuje się zarówno w kuchniach klasycznych, jak i nowoczesnych. Błyszczący model zawsze wygląda dobrze.
Każdy fan kawy wie, że na smak tego wyjątkowego naparu wpływa wiele czynników. Dlatego przed zakupem kawiarki warto dokładnie zapoznać się z dostępnymi na rynku modelami i wybrać ten, który najbardziej odpowiada naszym oczekiwaniom.
[product id="12736, 12041, 12737, 12740, 11986, 26928"]