bokono.pl
Mała czarna a może z mlekiem lub whisky? Poradnik jak parzyć kawę
Mała czarna a może z mlekiem lub whisky? Poradnik jak parzyć kawę

Dlaczego warto pić kawę – jakie są jej zdrowotne właściwości?

Filiżanka kawy – jedni nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez niej, inni piją ją głównie ze względu na walory smakowe. Bez względu na to, w której grupie się znajdujesz, poznaj zdrowotne właściwości tego czarnego napoju. 

Przede wszystkim kawa obniża stres, stymuluje mózg, działając jednocześnie odprężająco i pobudzająco. Dodatkowo poprawia krążenie krwi nawet o 30 procent, wpływając pozytywnie na pracę serca oraz naczyń krwionośnych i wątroby, a przy tym zmniejsza ryzyko cukrzycy i ryzyko depresji, co należy przypisać zwiększeniu poziomu serotoniny i dopaminy po wypiciu kawy.

To jeszcze nie wszystko, gdyż aromatyczna filiżanka kawy ziarnistej, a dokładniej zawarta w niej kofeina, polifenole i antyoksydanty, pomagają spalić tłuszcz, chronią przed nowotworami, neurologiczną chorobą Parkinsona, a nawet przed szkodliwymi promieniami UV. Napój ten dobrze sprawdza się też przed treningiem, by poprawić swoją wytrzymałość, oraz po aktywności fizycznej – na ból mięśni i zakwasy.

Jak parzyć kawę – od małej czarnej, przez latte, cappuccino, po mrożoną i z alkoholem 

Smakosze kawy doskonale zdają sobie sprawę, jak ważny jest sam proces parzenia. O ile mając ekspres (ciśnieniowy, przelewowy czy kapsułkowy), to zadanie jest znacznie ułatwione, o tyle już bez niego jest trudniej, ale także możesz sobie poradzić i przygotować pyszną małą czarną lub inną kawę. Sprawdzamy zatem, jak parzyć różne rodzaje kaw, by zachować pełnię aromatu i smaku. 

Mała czarna – kilka sposobów parzenia

kawa czarna

Podstawą jest oczywiście parzenie kultowej małej czarnej. I tak masz do wyboru różne techniki, przy czym do każdej użyj kawy ziarnistej, którą zmielisz tuż przed przygotowaniem. Odpuść sobie tak zwaną zalewajkę, plujkę, czyli po prostu zalanie wodą zmielonych ziaren, a jeśli już taką chcesz, pamiętaj o wcześniejszym przefiltrowaniu wody oraz odczekaniu chwili, by nie był to wrzątek, lecz gorąca woda. 

Postaw więc na parzenie kawy po turecku w tygielku, w kawiarce (czajniczku moka), zaparzaczu tłokowym (french pressie) czy też przy pomocy ręcznego ekspresu do parzenia kawy (aeropressu) albo drippera.

Kawa z mlekiem – kilka możliwości

Mleko to jeden z popularniejszych dodatków do kawy. W zależności od sposobu przygotowania zwykle mówimy o kawie latte albo kawie cappuccino – na bazie jednego espresso. W obu przypadkach spień mleko, najlepiej o zawartości tłuszczu 3,2%, i lekko je podgrzej. Różnicą między nimi jest to, że kawę latte uzyskasz najpierw wlewając mleko, a dopiero później espresso i piankę na górę, zaś w przypadku kawy cappuccino najpierw na dnie ląduje espresso, a dopiero później mleko.

Nie pijesz mleka krowiego? Żaden problem. Przygotuj kawę z mlekiem kokosowym, owsianym, sojowym czy jeszcze innym napojem roślinnym. Do spieniania wybieraj te oznaczone na przykład słowem „barista”. 

Przepis na kawę mrożoną

kawa mrożona

W letnich miesiącach, gdy temperatura za oknem jest bardzo wysoka, nie rezygnuj z ulubionej kawy, tylko zmień technikę i zamiast gorącego napoju, sięgnij po kawę mrożoną. Przepis na kawę mrożoną jest bardzo prosty. Zaparz ją dokładnie tak jak lubisz, ostudź, a następnie dodaj do niej kostki lodu, schłodzone mleko i wszystko wymieszaj lub zmiksuj. Opcjonalnie możesz też dodać gałkę lodów waniliowych albo śmietankowych.

Kawa po irlandzku, czyli z procentami

Na koniec jeszcze jedna ciekawa propozycja, łącząca kawę z wysokoprocentowym alkoholem. Kawa po irlandzku, inaczej Irich Coffee, doskonale rozgrzewa, a do jej przygotowania potrzebujesz mocnej kawy, 50 ml whisky, 2 łyżeczki brązowego cukru, schłodzoną śmietankę 30% lub 36% i ewentualnie jeszcze kakao do dekoracji. Najpierw wlej do szklanki lekko podgrzaną whisky, następnie rozpuść w niej cukier i dodaj kawę. Na koniec ubij śmietankę, umieść delikatnie na powierzchni, oprószając całość kakao. Gotowe!

Pamiętaj, że swoją ulubioną kawę możesz mieć zawsze pod ręką, także na wynos, podczas jazdy autobusem, samochodem czy na spacerze. Wystarczy, że przygotujesz ją w kubku termicznym, a przez długi czas zachowa ona właściwą temperaturę.

[product id="1560, 7135, 12044, 11517, 12732, 11947"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium