bokono.pl
Noże kuchenne w stojaku czy szufladzie - jak je przechowywać?
Noże kuchenne w stojaku czy szufladzie - jak je przechowywać?

Noże kuchenne – jakie wybrać i co trzeba o nich wiedzieć?

Bez dobrego i ostrego noża kuchennego trudno jest przygotować jakąkolwiek potrawę czy choćby pokroić chleb lub bułkę. To jeden z elementów wyposażenia domowego, którego nie możesz pominąć. Stojąc przed wyborem zestawu noży kuchennych, w pierwszej kolejności weź pod uwagę materiał, z którego są one wykonane. Dużym powodzeniem cieszą się noże kuchenne ze stali nierdzewnej oraz jeszcze trwalsze noże ceramiczne. Osobom zaawansowanym polecamy natomiast wysokiej klasy noże tytanowe.

Po podjęciu decyzji dotyczącej materiału przejdź do wybrania modeli noży kuchennych, kierując się swoimi potrzebami oraz indywidualnymi preferencjami. W każdej kuchni powinien znaleźć się uniwersalny nóż szefa o szerokim i lekko profilowanym ostrzu mającym od 20 do 25 centymetrów długości. Ma on bardzo szerokie zastosowanie zarówno do mięsa, jak i warzyw. Przyda się ponadto nóż do pieczywa z długim i ząbkowanym ostrzem oraz precyzyjny nóż typowo do warzyw i owoców o krótkim ostrzu. Niektórzy chętnie sięgają także po nóż do mięs, do filetowania oraz nóż do sera i nóż do obierania czy duży tasak. Każdy z nich ma nieco inne parametry, tak by jak najlepiej służył swojemu właścicielowi. Zastanów się zatem, czego tak naprawdę potrzebujesz i jak dużo gotujesz. 

Tutaj jeszcze zwróć uwagę na rękojeść noży kuchennych. Sprawne i wygodne użytkowanie zapewnia nie tylko świetne ostrze, ale również solidna i wyprofilowana rękojeść, która dobrze leży w dłoni i w ogóle się nie ślizga.  

Doskonale wiemy, że noże mają być przede wszystkim ostre, jednak z każdym użyciem nieco się tępią i coraz trudniej jest pokroić chleb czy pomidora. Jeśli zauważysz, że nie spełniają one już swojej funkcji, koniecznie sięgnij po ostrzałkę do noży kuchennych. Najpopularniejsza jest diamentowa ostrzałka, choć równie często spotkamy się także z ostrzałką uniwersalną, inaczej zwaną osełką do noży, pasująca tak samo osobom praworęcznym, jak i leworęcznym. Bardziej profesjonalnym sprzętem jest zaś elektryczna ostrzałka do kuchennych noży. Wybór należy do Ciebie!

Jak przechowywać noże kuchenne – w szufladzie, w bloku czy w innym miejscu?

noze i sztucce w szufladzie

Noże kuchenne skompletuj samodzielnie lub kup gotowy zestaw. Drugie rozwiązanie jest łatwiejsze, bo możesz kupić zestaw noży kuchennych w bloku. Dzięki temu od razu masz idealne – i bezpieczne – miejsce do ich przechowywania, bez niepotrzebnego bałaganu. Stojak na noże czarny, drewniany, bambusowy czy jeszcze w innym kolorze, jest nie tylko bardzo praktyczny, ale również prezentuje się stylowo i elegancko we wnętrzu. Dodatkowo nie zajmuje wcale tak dużo miejsca, jakby mogło się na pierwszy rzut oka wydawać. Problem może pojawić się jedynie w momencie, gdy uznasz, że potrzebujesz jeszcze jakiś model noża. Wówczas nie zmieści się on już do bloku, a musisz gdzieś go trzymać.

Jeśli zaś nie chcesz zabierać cennej powierzchni blatu, przymocuj po prostu do ściany listwę magnetyczną. Magnes przyciąga metalowe noże, a taka forma przechowywania zapobiega obijaniu ich o siebie czy o inne sprzęty, możesz też w każdej chwili szybko chwycić potrzebną sztukę. Ponadto łatwo utrzymasz całość w czystości.

Dobrym miejscem na noże kuchenne jest szuflada, jednak w żadnym razie nie chodzi o to, by położyć je w niej gdzie popadnie. Jeśli nie chcesz, żeby ostrze się stępiło ani też by nóż wpadł w niepowołane ręce, zaopatrz się w specjalny organizer lub ochraniacz na noże. Dzięki temu nie będą się one stykać, a co za tym idzie – nie będą się niszczyć. Zniwelujesz również ryzyko sięgnięcia po noże przez dzieci i skaleczenie się nimi.

Ostre noże kuchenne są podstawą, jednak nie pozostawia wątpliwości, że musisz zadbać także o ich bezpieczne przechowywanie.

[product id="25157, 13579, 13578, 26773, 23833, 11344"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium