Masz pytania? Chętnie odpowiemy!      e-mail: bok@bokono.pl      tel: 570 480 840
Patelnia teflonowa czy ceramiczna?
Patelnia teflonowa czy ceramiczna?

Czy istnieje najlepsza patelnia? 

Jeśli stoisz przed wyborem nowej patelni do swojej kuchni, zastanów się, do czego będzie ci ona służyć. W sklepach stacjonarnych oraz internetowych znajdziemy modele, które różnią się między sobą nie tylko rozmiarem, lecz także powłoką. A to właśnie ona jest odpowiedzialna za utrzymanie patelni w dobrym stanie przez dłuższy czas. Podczas poszukiwań warto także przypomnieć sobie, jakie produkty najczęściej pojawiały się na naszej starej i wysłużonej patelni. Dzięki temu dowiemy się, który produkt będzie dla nas najlepszym rozwiązaniem. Ciekawym rozwiązaniem jest także zakup kompletu patelni, w taki sposób będziemy w stanie smażyć lub dusić kilka potraw, lub składników jednocześnie. 

Patelnia z powłoką ceramiczną - co powinniśmy o niej wiedzieć? 

To, co wyróżnia patelnię ceramiczną to nieprzywierająca powłoka. Dno modelu ceramicznego jest wykonane np. z aluminium, a nieprzywierająca powłoka składa się m.in. z gliny oraz innych naturalnych materiałów, które podczas procesu tworzenia są wypalane w wysokich temperaturach. Warto dodać, że cały proces produkcji powłoki ceramicznej jest nie tylko ekologiczny, lecz także całkowicie nieszkodliwy dla środowiska. Ogromną zaletą patelni z powłoką ceramiczną jest fakt, że nagrzewa się równomiernie. Dzięki temu nie znajdziemy na jej powierzchni zarówno ciepłych, jak i zimnych punktów. Kolejnym plusem jest fakt, że jej śliska powierzchnia uniemożliwia przywieranie potraw, a dodatkowo ten model jest odporny na wszelkiego rodzaju zarysowania. Jeśli zainwestujemy w taki model, mamy pewność, że patelnia długo podtrzyma ciepło potrawy. Patelnie ceramiczne możemy stosować na gazowej kuchni elektrycznej i na płytach ceramicznych. Wszystkie modele tego typu są także odporne na chemiczne środki czystości, co jest kolejną zaletą tych produktów. 

Patelnie teflonowe nadal popularne 

Patelnie teflonowe to najchętniej i najczęściej wybierane przez Polaków naczynia do smażenia. Na korzyść tych modeli wpływa z pewnością fakt, że są lekkie, poręczne i łatwo dostępne, a dodatkowo, ich zakup nie wiąże się z nadszarpnięciem domowego budżetu. Patelnie z powłoką teflonową spodobają się także osobom dbającym o sylwetkę, ponieważ smażenie na niej może odbywać się z dodatkiem minimalnej ilości tłuszczu. Co na temat wad? Głównym minusem jest z pewnością łatwość zarysowania. W miejscach, które zostaną zarysowane, teflon zanika, co powoduje, że od tej chwili, w konkretnym miejscu nasze potrawy będą się przypalać. W takiej sytuacji warto wyrzucić zużyty model i zainwestować w nową patelnię. Odpowiednia pielęgnacja sprawi, że model teflonowy posłuży nam przez co najmniej kilka lat. Z uwagi na to, podczas smażenia powinniśmy korzystać z drewnianych lub silikonowych łopatek. 

patelnia z pokrywką

Co wybrać - patelnię teflonową czy ceramiczną? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta i w ogromnym stopniu jest uzależniona od naszych osobistych preferencji. Każdy fan gotowania powinien wiedzieć, które właściwości podczas gotowania są dla niego ważniejsze. Dzięki temu, z pewnością wybierze on produkt, który posłuży mu przez lata. 

[product id="12300, 10922, 10785, 9183,4861, 13705"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium