bokono.pl
Przepisy na potrawy z żeliwnego kociołka – idealne na kemping i ognisko z przyjaciółmi!
Przepisy na potrawy z żeliwnego kociołka – idealne na kemping i ognisko z przyjaciółmi!

Żeliwny kociołek – na czym polega jego fenomen?

Kociołek żeliwny to naczynie znane od wielu lat. Odpowiednio pielęgnowane posłuży co najmniej kilku pokoleniom. A czym dokładnie jest? Otóż kociołek składa się z dużego, głębokiego garnka z pokrywką i z szeroko rozstawionymi nóżkami. Stabilne nóżki świetnie nadają się, gdy na przykład chcesz postawić kociołek nad ogniskiem. W każdej chwili możesz je też odkręcić. Dodatkowo kociołki żeliwne są wyposażone w uchwyt, który nie tylko ułatwia ich przenoszenie, ale również umożliwia podwieszenie na specjalnym stelażu. 

Jakie są zalety przyrządzania potraw w żeliwnym kociołku i dlaczego jest on tak popularny na kempingach, polach namiotowych, zawodach wędkarskich, zlotach harcerskich oraz wszelkich spotkaniach towarzyskich na świeżym powietrzu? Żeliwo gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła, więc cała zawartość jest tak samo dobrze ogrzewana. Do tego wewnętrzna powłoka emaliowana zapobiega przywieraniu jedzenia. Dania są niezwykle aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ponadto kociołki żeliwne są niezwykle odporne na wysoką temperaturę czy uszkodzenia mechaniczne, więc sprawdzą się nawet w trudnych warunkach.

Przepisy na potrawy z żeliwnego kociołka – proste i pyszne dania

Dania z żeliwnego kociołka są tak pyszne, że na długo zostają w pamięci. Dzisiaj wybraliśmy trzy kultowe potrawy – z łopatką, żeberkami oraz kiełbasą w roli głównej – które zawsze wychodzą i smakują wszystkim dookoła. Sprawdź poniższe przepisy!

Wieprzowy gulasz węgierski

Mając kociołek, wprost musisz wypróbować kultowy przepis na gulasz węgierski. Najpierw na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, a potem dodaj pokrojone w większą kostkę dwie, trzy papryki (mogą być też inne warzywa, jak marchew, pietruszka czy pieczarki) oraz niecały kilogram łopatki bądź golonki wieprzowej. Mieszaj kilka minut, doprawiając solą, pieprzem, połową słodkiej (lub ostrej – jeśli lubisz) papryki oraz pokrojonym pomidorem (opcjonalnie pomidorami z puszki). Przykryj kociołek i gotuj do momentu, gdy mięso zmięknie. Nie zapominaj o mieszaniu potrawy co jakiś czas i uważaj, by płomienie nie były zbyt mocne, bo gulasz może się przypalić.

gulasz

Żeberka z młodą kapustą

Wartym uwagi daniem z kociołka są też żeberka z kapustą. Najpierw pokrój dużą główkę kapusty i dwie cebule, posól je i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok. W tym czasie rozgrzej olej, dodaj prawie półtora kilograma żeberek w kawałkach i smaż do zarumienienia. Wyjmij mięso z kociołka i wrzuć odciśniętą kapustę z cebulą. Podsmaż je dwie minuty, wlej trzy szklanki wody, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dopraw to dwiema łyżeczkami słodkiej papryki i połową łyżeczki ostrej papryki. Teraz na wierzchu ułóż żeberka i przykryj pokrywką. Duś potrawę przez około półtorej godziny. Po tym czasie mięso będzie ładnie odchodzić od kości.

Śląska pieczonka

Na koniec jeszcze podajemy przepis na aromatyczną śląską pieczonkę. Po wysmarowaniu wnętrza kociołka smalcem boki obłóż boczkiem, a potem liśćmi kapusty. Następnie wrzuć pół kilograma pokrojonej kiełbasy oraz warzywa: kilogram ziemniaków, cztery marchewki, dwie cebule, dwa ząbki czosnku oraz 400 gramów pieczarek. Całość dopraw rozmarynem, liśćmi laurowymi oraz solą i pieprzem. Możesz dodać jeszcze garść przyprawy do ziemniaków. Załóż pokrywkę i gotuj około 45 minut nie w wysokich płomieniach, lecz na żarze.

Jak widać, żeliwny kociołek warto zabrać ze sobą, bo sprawdzi się w wielu sytuacjach. Pamiętaj, by każdy przepis – a dokładniej proporcje składników – dopasować do siebie oraz do liczby głodnych brzuchów! Smacznego!

Sprawdź również nasz wpis na Facebooku

 

 [product id="28279, 28278, 28277"]

Wybrane dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium