Na początek deska – co się najlepiej sprawdzi?
Zanim przejdziemy do serów, wędlin i innych dodatków urozmaicających deskę na imprezę, musimy zacząć od podstawowej sprawy, czyli od… deski. Najlepiej sprawdzi się okrągła deska drewniana, którą zazwyczaj wykorzystujemy do serwowania pizzy.
W Bokono znajdziesz deski wykonane z drewna bukowego w czterech rozmiarach – mające 35, 40, 45 oraz 50 cm średnicy. Mamy również deskę obrotową, dzięki której każdy gość zyskuje dostęp do całej deski. Nie musi więc mocno się schylać ani gimnastykować. Wystarczy, że po prostu nieco ją obróci.
Okrągła deska do serwowania pozwala na efektowne ułożenie jedzenia, ale jeśli masz tylko klasyczne deski prostokątne, to również dasz radę pięknie je zaaranżować. Wiele zależy od Twojej inwencji twórczej, wyobraźni i proporcji przekąsek.
Deska serów i wędlin – które rodzaje i gatunki wybrać?
Czas na kolejną kwestię, a mianowicie, jakie sery i wędliny powinny znaleźć się na imprezowej desce. Zaczynając od serów, to w pierwszej kolejności zadbaj o to, by miały one różną strukturę, intensywność smaku i kraj pochodzenia. A zatem co się przyda?
Sery miękkie (camembert, brie, kozi, małe kulki mozzarelli), półtwarde (żółte sery, jak królewski, tylżycki, cheddar, gouda), pleśniowe (lazur, gorgonzola), długodojrzewające (parmezan, bursztyn). Natomiast jeśli chodzi o wędliny, to sięgaj po szynkę parmeńską, wędzoną, salami, chorizo, kabanosy oraz fuet i małe pleśniowe kiełbaski.
Jakie dodatki urozmaicą deskę przekąsek?
Sylwestrowa deska nie może się obyć również bez dodatków. Poniosą one nie tylko walory estetyczne, ale i smakowe. Sery oraz wędliny dobrze komponują się z owocami, a dokładniej z winogronami, jabłkami, porzeczkami, figami, melonami i truskawkami. Co więcej, pasują tutaj również suszone owoce i bakalie – rodzynki, śliwki, daktyle, żurawina, morele oraz orzechy włoskie, nerkowca i laskowe, a także pistacje, migdały.
Dodaj też chrupiące przekąski, jak grissini, krakersy, małe sucharki oraz kawałki bagietki. Nie zapomnij oczywiście o warzywach – pomidorkach koktajlowych i pokrojonych w słupki marchewkach, selerze naciowym. Dopełnieniem tego wszystkiego są zaś oliwki, miód, konfitura, pasta lub dip i pesto.
Układanie jedzenia na desce – jak się za to zabrać?
Na koniec jeszcze kilka trików związanych z samym układaniem przekąsek. Zacznij od większych elementów, później przechodząc do mniejszych. Wolne przestrzenie powoli zapełnij wymienionymi wyżej dodatkami. Deska serów i wędlin powinna być kolorowa i mieć różne struktury. Jeśli brakuje w niej zieleni, dołóż sałatę, gałązki rozmarynu czy listki mięty.
Zwróć też uwagę, że wcale nie musisz wszystkiego kłaść bezpośrednio na deskę. Przykładowo oliwki, orzechy, miód i dżemy umieść w małych miseczkach, pałeczki grissini w szklance, a dipy w sosjerkach.
Na jedzeniu lub obok połóż łyżeczki do nakładania, wykałaczki do nabijania mniejszych elementów i noże do krojenia serów, jeśli serwujesz je w całości. Nie musimy chyba dodawać, że wszystkie warzywa i owoce musisz wcześniej dokładnie umyć?
Podsumowując, nie zastanawiaj się dłużej, jak zrobić sylwestrową deskę serów i wędlin, co kupić i jak to wszystko ułożyć. Wykorzystaj po prostu nasze wskazówki i zrób wrażenie na gościach! Będzie pięknie i oczywiście pysznie!
[product id="7158, 7777, 26787, 4461, 4445, 3744"]