Jakie formy do pieczenia wybrać?
Przed wyborem blachy do pieczenia przede wszystkim zastanów się, co planujesz w niej przyrządzać. Na rynku znajdziesz bowiem wiele rodzajów form, które przeznaczone są do różnych wypieków. Wśród najpopularniejszych i najbardziej charakterystycznych znajdują się:
- forma do pieczenia chleba,
- forma do pieczenia tarty,
- forma do pieczenia babki,
- forma do pieczenia muffinek.
Natomiast jeśli poszukujesz uniwersalnej formy do ciasta, która sprawdzi się przy różnego rodzaju, większych wypiekach (nie tylko ciast), możesz postawić na:
- kwadratową formę z wyjmowanym dnem,
- okrągłą formę z wyjmowanym dnem,
- prostokątną formę z wyjmowanym dnem,
- formę do pieczenia z odpinanym bokiem.
Rodzaje blach do pieczenia
Obecnie na rynku dostępne są różnego rodzaju formy do pieczenia. To już nie tylko popularne „blaszki”. Dziś do wyboru masz akcesoria kuchenne wykonane ze szkła, ceramiki czy formy silikonowe. Jakie są ich wady i zalety?
Ocynowane blachy do pieczenia
Tego rodzaju blachy do pieczenia ciast występują najczęściej w różnych rozmiarach i kształtach, są też stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Ich niekwestionowanym atutem jest lekka waga, co zdecydowanie ułatwia proces ich przenoszenia. Jednak, decydując się na taką formę, musisz liczyć się z tym, że ocynowane blachy nie są odporne na rdzewienie. Do tego dość łatwo ulegają odkształceniu, a przy tym należy wykładać je papierem do pieczenia. Szczególnie jeśli używasz kwaśnych owoców, których odczyn może reagować z powłoką blachy.
Blachy do pieczenia ze stali nierdzewnej
Ten rodzaj form do pieczenia jest zdecydowanie trwalszy od blach ocynowanych, a do tego nie rdzewieją i cechują się większą odpornością na wgniecenia. Nierzadko też ich wewnętrzna strona pokryta jest dodatkową powłoką, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu ciast. Niestety łatwo je zarysować, przez co szybko mogą stracić dodatkowe właściwości, dlatego do ich użytku zalecane są specjalne akcesoria kuchenne.
Silikonowe formy do pieczenia
Te formy do pieczenia charakteryzują się największą liczbą kształtów, wzorów i kolorów. Sprawdzą się szczególnie przy wypiekach z dziećmi, ponieważ za ich pomocą stworzysz ciastka czy muffiny stylizowane na bohaterów z ich ulubionych bajek i gier. Do tego silikonowe formy są elastyczne, zapobiegają przywieraniu i można je zwinąć lub złożyć, dzięki czemu zajmują niewiele miejsca w szafie. Przy ich użytkowaniu należy jednak pamiętać, by nie kroić ciast bezpośrednio w formie, ponieważ łatwo uszkodzić ją ostrym nożem.
Formy do ciast ceramiczne
Ceramiczne formy zazwyczaj zachwycają wzorami i kolorami oraz prezentują się stylowo, dlatego z powodzeniem upieczone ciasto możesz zaserwować prosto z naczynia. Ponieważ ceramika jest gruba, zapobiega przypaleniu się ciasta, jednocześnie jednak wydłuża się całkowity czas pieczenia potrawy. Do tego ceramiczne formy są dość ciężkie, więc ich przenoszenie może być nieco kłopotliwe.
Szklane formy do pieczenia
Formy wykonane ze szkła żaroodpornego są dość uniwersalne - upieczesz w nich nie tylko ciasto, ale także zapiekankę lub inne danie. Charakteryzują się one wysoką odpornością na zarysowania, a dzięki przezroczystej strukturze możesz kontrolować proces pieczenia potrawy bez wyciągania naczynia z piekarnika. Musisz jednak wziąć pod uwagę fakt, iż szkło łatwo ulega wyszczerbieniu i niestety czasem chwila nieuwagi wystarczy, by je rozbić.
Blachy do ciast - niezbędny gadżet w każdym domu
Formy do pieczenia to bez wątpienia niezastąpiony i niezbędny gadżet w każdej kuchni. W zależności od tego, jakie wypieki najczęściej goszczą w twoim domu, wybierz odpowiednią blachę i zapewnij sobie właściwe wsparcie podczas kuchennego pichcenia.
[product id="26755, 10071, 10067"]