bokono.pl
Rodzaje makaronów włoskich – czy znasz je wszystkie?
Rodzaje makaronów włoskich – czy znasz je wszystkie?

Kilka słów o historii makaronu – jak trafił na nasze patelnie i do garnków?

Chiny oraz Włochy – to właśnie te dwa kraje spierają się co do tego, w którym z nich jako pierwszy pojawił się makaron. Okazuje się, że pierwszy makaron przyrządzono w Azji i to aż cztery tysiące lat temu. Mówi się, że zdarzyło się to przypadkiem na statku, gdzie podczas sztormu do przewożonej mąki dostała się woda, a następnie zbrylone kawałki ugotowano i podano niewolnikom. Natomiast według innej wersji piekarz, wyrabiając ciasto chlebowe, oczyszczał ręce ze skrawków, które to potem używał do zagęszczania zupy.

Do słonecznej Italii przywędrował zaś za sprawą weneckiego kupca Marco Polo w XIII wieku (to jedna z przytaczanych legend) i trzeba przyznać, że to właśnie Włosi spopularyzowali makaron nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Potrafią oni przyrządzić go na setki sposobów – z zupami, sosami czy jako składnik zapiekanki.

Co ciekawe, makaron jest doskonałym źródłem błonnika oraz węglowodanów złożonych, a sam w sobie nie jest tuczący. Porcja około 100 g ugotowanego makaronu – bez żadnych dodatków – to tylko 110 kcal.

makaron_2

Rodzaje makaronów włoskich – krótki przegląd

Skoro wiesz już, jak to się stało, że makaron bardzo często gości na naszych talerzach, to teraz możemy przejść do sprawdzenia, czy wiesz, jak nazywają się poszczególne kształty. Jest tego naprawdę sporo. Przekonaj się, czy znasz je wszystkie!

Spaghetti

To zestawienie nie mogło rozpocząć się inaczej. Spaghetti, a więc długie, cienkie nitki serwowane z sosem bolońskim i nie tylko, bije rekordy popularności. Wybornie smakuje też z samą oliwą i czosnkiem albo z dodatkiem sera. Polecamy łyżkę do spaghetti, którą nie tylko łatwo nabierzesz makaron, ale i odmierzysz odpowiednią porcję (służy do tego otwór na środku).

Penne

Nazywane karbowanymi rurkami bądź piórkami. Idealne do pesto oraz owoców morza, a także do zapiekanek. Tutaj mała uwaga – zawsze czytamy „penne”, czyli z dwiema literkami „n”. W przeciwnym razie może wyjść dwuznacznie.

Fusilli

Znane z zup, gulaszu i zapiekanek świderki, ulubieńcy dzieci. Pasują także do sałatek, szczególnie jeśli sięgniesz po wielokolorowe spiralki (zielone z dodatkiem szpinaku, a czerwone z dodatkiem suszonych pomidorów). Nawet po ugotowaniu nie tracą one swojego kształtu.

Tagliatelle

Te płaskie wstążki makaronowe zazwyczaj są zawinięte w kłębki. Podawane z sosami z mięsem, z owocami morza oraz z warzywami, a więc z daniami głównymi.

Farfalle

Farfalle to jeden z najstarszych rodzajów makaronów włoskich, a znany jest pod nazwą kokardki czy też motylki. Świetnie komponują się one w sałatkach oraz sosach grzybowych i śmietanowych.

Conchigliono

To skomplikowane pojęcie oznacza nic innego, jak tylko makaron przypominający muszlę ślimaka. Conchigliono występuje w wielu rozmiarach i ma rowkowaną powierzchnię. Małe muszelki dodaj do zupy lub sałatki, a duże najpierw ugotuj, a później wypełnij farszem i zapiecz z sosem i serem.

Lasagne

Tutaj nie powinno być większego problemu. Lasagne to prostokątne, cienkie płaty makaronowe, które oddzielają warstwy farszu, na przykład pomidorowego czy szpinakowego.

Czy któraś nazwa była dla Ciebie całkowicie nowa? A może przykuła szczególnie Twoją uwagę? Eksperymentuj w kuchni i wykorzystuj różne makarony. Nie pozostaje nam też nic innego, jak tylko życzyć Ci udanego gotowania i smacznego!

[product id="9944, 12974, 11761"]

Wybrane dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium