bokono.pl
Świąteczne jaja - przygotowanie i serwowanie
Świąteczne jaja - przygotowanie i serwowanie

 

Jak zrobić faszerowane jajka?

Wszystko zaczyna się od podstawowego przepisu, który następnie możesz modyfikować według własnych upodobań! Najpierw ugotuj jaja na twardo (zalecany czas gotowania to około 10 minut), a następnie włóż je na kilka minut do zimnej wody. Kiedy już się schłodzą, działaj! Rozkrój jajka wzdłuż na pół i wyjmij z nich żółtka - to właśnie one posłużą za bazę każdego nadzienia, jakie przygotujesz.

Dużą popularnością cieszą się jajka faszerowane pieczarkami - usmaż pieczarki z cebulką, dodaj do smaku ulubione przyprawy i zmiksuj je z żółtkiem lub wykorzystaj pieczarki marynowane. Marzą ci się jajka faszerowane łososiem? Do tej wersji możesz wykorzystać zarówno łososia wędzonego, jak i pieczonego. W tym przypadku odrobina soku z cytryny podkreśli smak farszu. Świetnie sprawdzi się również jajko faszerowane z szynką. Tutaj wystarczy, że zmiksujesz żółtko z ulubioną szynką lub drobno ją posiekasz i wymieszasz z rozgniecionym żółtkiem.

Przemawia za tobą klasyka, ale chciałbyś nadać jej nieco charakteru i zaskoczyć gości innowacyjną formą podania? Zmiksuj żółtko z odrobiną majonezu i dodaj szczypiorek - taki farsz także sprawdzi się świetnie, a ty pozostaniesz wierny tradycyj. 

Jak więc widzisz, dobry przepis na jajka faszerowane nie musi być skomplikowany! Do każdej z tych propozycji możesz śmiało przyrządzić sos na bazie jogurtu i majonezu, dodając koperek, odrobinę chrzanu lub natkę pietruszki. Dekorowanie i faszerowanie jajek ułatwi ci rękaw cukierniczy, ale jeśli akurat nie masz go pod ręką, równie dobrze sprawdzi się po prostu łyżka. 

Jak podać jajka faszerowane?

Nie mniej ważnym elementem jest sposób, w jaki zaserwujesz nadziewane jajka. W tym przypadku przyda ci się specjalny półmisek na jajka. Dzięki niemu przyrządzone danie będzie nie tylko ładnie i estetycznie się prezentować, ale przede wszystkim ułatwi częstowanie się nim. Specjalne otwory w talerzu zapobiegną ślizganiu się jajek, a ty zyskasz pewność, że starannie przygotowane nadzienie zostanie na swoim miejscu.

A jak udekorować jajka na talerzu? To już zależy od twojej kreatywności i inwencji twórczej! Doskonale sprawdzą się tu liście sałaty, wetknięte między jaja lub ułożone pod nimi. Możesz też pokroić w słupki paprykę, ogórki czy seler naciowy i ułożyć je wraz z dipem na środku półmiska z jajami. Pamiętaj, że w przypadku jajek faszerowanych główne skrzypce powinno grać właśnie nadzienie. Dlatego też czasem warto postawić na minimalizm - udekorowanie każdej połówki jajka listkiem z natki pietruszki zdecydowanie wystarczy!

jajka faszerowane

jajka zaserwowane na desce

Faszerowane jajka, czyli jak odmienić śniadanie wielkanocne

Zastanawiasz się, co podać na śniadanie wielkanocne? Jajka to danie, którego z pewnością nie może zabraknąć na stole! W związku z tym warto postawić na ich nieco odmienioną formę i zaskoczyć gości oraz domowników nietuzinkowym smakiem i podaniem. Okazuje się bowiem, że przepis na faszerowane jajka wcale nie musi być skomplikowany, a ich przyrządzenie zajmie ci niewiele czasu. Ponadto podstawowy przepis na farsz możesz zmodyfikować według własnego życzenia, dzięki czemu na każdą okazję stworzysz coś niepowtarzalnego i smacznego! 

To danie sprawdzi się niezawodnie zwłaszcza podczas Wielkanocy, kiedy to jajka są jednym z głównych bohaterów stołu. I wcale nie musisz mieć konkretnych dodatków pod ręką! Nie wiesz co zrobić z pojedynczymi składnikami, które zostały w lodówce? Do farszu możesz użyć składników, które aktualnie zalegają ci w lodówce - paprykę, awokado czy wędzonego łososia, a nawet oliwki! Miksuj je dowolnie i sprawdź, jaka wersja farszu najbardziej przypadnie ci do gustu.

[product id="7233, 1975, 3801"]

Wybrane dla Ciebie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium