bokono.pl
Wybieramy ręczny młynek do kawy – na co zwrócić uwagę?
Wybieramy ręczny młynek do kawy – na co zwrócić uwagę?

Po pierwsze, młynek ostrzowy czy żarnowy?

Sercem młynka jest mechanizm odpowiedzialny za mielenie. Unikaj młynków ostrzowych, które zamiast miażdżyć ziarna, tną je na drobne kawałki. Dlaczego to takie istotne? Pocięte drobinki nie osiągają równej wielkości, w związku z czym nie układają się regularnie w kawiarce, filtrze czy innym urządzeniu. Ma to ogromny wpływ na proces parzenia. Nieregularna struktura zmielonej kawy sprawia, że gorąca woda przepływa przez szczeliny jedynie pomiędzy największymi elementami. Nie jest w stanie wyciągnąć z ziaren esencji smaku.

Na uwagę zasługują więc przede wszystkim żarnowe młynki ręczne, czyli takie, w których za mielenie odpowiadają żarna. Miażdżą one ziarna dość równomiernie, są stosunkowo tanie oraz łatwe w obsłudze, to zatem doskonały sposób na dobrą kawę w domu. Do wyboru masz m.in. urządzenia z mechanizmem mielącym wykonanym z żeliwa oraz z ceramiki. Elementy żeliwne wyróżniają się, jeśli chodzi o trwałość i precyzję mielenia.

Po drugie, regulacja mielenia

Jeśli lubisz dobrą kawę, sięgnij po młynek z regulacją mielenia. Każda metoda parzenia wymaga innej wielkości drobin. Np. do French pressu, czyli popularnego zaparzacza, potrzeba kawy grubo zmielonej, z kolei do aeropressu – nieco drobniejszej. Najdrobniejszego zmielenia wymaga kawa do parzenia w ekspresie oraz w kawiarce. Dostosowanie wielkości drobin do metody przygotowania pozwala na wydobycie z naparu idealnego, zbilansowanego smaku. Oprócz tego liczy się ilość i temperatura wody oraz czas parzenia.

jaki mlynek reczny do kawy

Po trzecie, dodatkowe atuty

Rodzaj mechanizmu mielenia oraz regulacja zmielenia ziaren to podstawowe kryteria, jakie należy wziąć pod uwagę, wybierając ręczny młynek. Oprócz tego ogromne znaczenie ma wygoda używania sprzętu. Zmielenie kawy zajmuje przynajmniej kilka minut i wymaga pewnego wysiłku. Dlatego liczy się m.in. płynność ruchów rączki. Znaczenie ma także wielkość pojemnika, do którego wpada kawa. Większy pozwoli Ci na mielenie bez przerw na jego opróżnianie, mniejszy zaś sprawi, że urządzenie będzie bardziej poręczne.

Dlaczego warto mielić kawę?

Czy faktycznie potrzebujesz świeżo zmielonej kawy? Czy coś zyskujesz, mieląc ją bezpośrednio przed parzeniem? Bez żadnych wątpliwości: tak. Według ekspertów kawa traci ponad połowę swoich walorów smakowych i zapachowych już kilkanaście minut po zmieleniu! Poza tym kawa sprzedawana jako mielona jest najczęściej znacznie gorszej jakości niż ta w ziarnach, szczególnie pochodząca z rynku speciality (czyli najwyżej oceniana przez specjalistów). Ponadto najpopularniejsze i ogólnie dostępne kawy są przeważnie mielone pod zalewanie gorącą wodą bezpośrednio w kubku, ewentualnie kawiarkę. Nie nadają się za to do przygotowania espresso.

Czy młynek ręczny wystarczy?

Młynek ręczny do kawy to świetne rozwiązanie, jeśli tylko lubisz kawy parzone metodami alternatywnymi (drip, chemex, aeropress, French press i in.), często używasz kawiarki lub po prostu chcesz poczuć coś więcej w kawie zalewanej tradycyjnie. Kosztuje niewiele, jest łatwy w obsłudze i zajmuje mało miejsca, więc można zabrać go ze sobą nawet w podróż. To też doskonały pomysł dla prezent dla kawosza lub osoby, która chce rozpocząć swoją przygodę z kawą.

Mielenie kawy szybko stanie się rytuałem, który pokochasz i który pomoże Ci przyjemnie zacząć dzień. Znajdź chwilę, aby wybrać dobry ręczny młynek, dzięki któremu odkryjesz nowe, zaskakujące smaki i aromaty. 

[product id="12818, 11648, 11409, 11407, 20465, 982"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium