Kawa w ziarnach – dlaczego warto ją kupić?
W sklepach znajdziesz mnóstwo rodzajów kaw – od rozpuszczalnych, przez kremowe, mielone, aż po kawy w ziarnach. Tych ostatnich nie jesteś w stanie zaparzyć bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Musisz je wcześniej zmielić.
Jaką przewagę ma świeżo mielona kawa? Przede wszystkim jest intensywniejsza, ma też mocniejsze właściwości pobudzające, a przy tym uwalnia znacznie więcej wartości odżywczych oraz poprawia pamięć i koncentrację. Dodatkowo po ziarnach łatwo ocenisz i przewidzisz jakość małej czarnej, natomiast co do zmielonego fabrycznie produktu nie masz gwarancji, jak odbywał się cały proces i czy na pewno kawa będzie aromatyczna i bez gorzkiego posmaku. Co ciekawe, bariści twierdzą, że jeśli odpowiednio zmielisz ziarna kawy, to poprawisz jej smak nawet o pięćdziesiąt procent.
Jak można zmielić kawę?
Wyjaśniliśmy już, dlaczego warto mielić kawę tuż przed jej zaparzeniem, to teraz sprawdzamy, w jaki sposób możesz to zrobić. Niektóre ekspresy do kawy mają wbudowaną funkcję mielenia ziaren. Jeśli jednak nie posiadasz takiego, wówczas musisz zaopatrzyć się w młynek do kawy. Więcej na ich temat pisaliśmy tutaj: Wybieramy ręczny młynek do kawy – na co zwrócić uwagę. Młynek – czy to ręczny, czy elektryczny – jest też świetny, gdy parzysz kawę w kawiarce, french pressie, aeropressie lub w tradycyjny sposób, zalewając ją po prostu wodą.
Tutaj ważna uwaga: za mielenie ziaren zabieraj się zawsze bezpośrednio przed zaparzeniem i tylko w takiej ilości, jakiej konkretnie potrzebujesz. Nie zwlekaj, bo po około dwudziestu minutach kawa traci połowę aromatu (dlatego też lepiej wybierać kawę w ziarnach i mielić samodzielnie, aniżeli kupować już zmieloną przed producenta). Przyjmuje się zaś, że standardowo na 100 ml wody przypada 7 gramów kawy, chyba że chodzi o espresso, wtedy owe 7 gramów przypada za 25 ml wody.
Grubość zmielonych ziaren kawy a sposób parzenia
Wspomnieliśmy już, że masz do wyboru różne urządzenia do zaparzania kawy. Musimy jeszcze dodać, że w zależności od tego, na które z nich się zdecydujesz, potrzebne będą nieco inne ziarna. I tak na przykład do kawiarki zachowaj średnią gradację ziaren, aby były one nieco mniejsze od kryształków cukru. Do ekspresu ciśnieniowego sprawdzi się zaś drobno zmielona kawa, gładka i delikatna w dotyku. Inaczej jest natomiast w przypadku ekspresu przelewowego czy french pressa. Tutaj już ziarna muszą pozostać dość grube, przypominające cukier albo gruboziarnisty piasek.
Pilnuj tych wytycznych, gdyż stopień zmielenia kawy mocno wpływa nie tylko na jej aromat, ale również na jej smak. Jeśli więc chcesz wydobyć wszystkie walory smakowe, nie dopuść do tego, by ziarna były zmielone zbyt drobno lub zbyt grubo do danego rodzaju parzenia.
Bonus: alternatywne zastosowanie młynka do kawy
Na koniec jeszcze kilka słów o młynkach do kawy, których jest niemal tak wiele modeli jak rodzajów kawy. Otóż młynek wykorzystasz nie tylko do zmielenia ziaren, choć przed wsypaniem do niego innych produktów, sprawdź w instrukcji, czy producent na pewno na to zezwala. Jeśli tak, to z powodzeniem zmielisz w nim przyprawy w ziarnach, goździki, gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz, cukier (na cukier puder), płatki owsiane czy czerstwe bułki (na bułkę tartą).
Postaw na jakość i pij przepyszną kawą każdego dnia – tylko ze świeżo zmielonych ziaren!
[product id="981, 11408, 11405"]