bokono.pl
Proste przepisy na wytrawne gofry z warzywami i łososiem
Proste przepisy na wytrawne gofry z warzywami, jajkiem i łososiem

Gofry na słodko? Nie – spróbuj wytrawnej wersji!

Na naszym blogu pisaliśmy już o tym, jak zrobić chrupiące ciasto na gofry (podpowiadając przy okazji, jak wybrać dobrą gofrownicę), więc nie będziemy już powielać tego przepisu, bo jest on jak najbardziej cały czas aktualny. Dzisiaj zajmiemy się jednak dodatkami. Większości z nas gofry kojarzą się z cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami oraz sosem czekoladowym. Z pewnością takie smakują przepysznie, jednak chcemy Ci udowodnić, że możesz przygotować je również na słono – wówczas świetnie nadają się na przykład na śniadanie, obiad czy kolację.

Co ciekawe, masz tutaj do wyboru dwa warianty – możesz albo wymieszać pewne składniki bezpośrednio z ciastem i taką masę usmażyć, albo przygotować klasyczne gofry i następnie ułożyć na nich dodatki. Poniżej znajdziesz kilka szybkich przepisów. Niektóre połączenia mogą Cię zaskoczyć.

Gofry z cukinii – doskonale smakują z jogurtem

Na pierwszy ogień idzie prawdziwy hit, czyli gofry z cukinii. Smakują obłędnie i wbrew pozorom przepis jest banalnie prosty. Wydrążoną cukinię bez gniazd nasiennych zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a potem dodaj do niej mieszankę dwóch jajek, pół szklanki mleka oraz nieco ponad jednej szklanki mąki pszennej. Dopraw całość łyżeczką soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec wylej porcję ciasta na posmarowaną olejem gofrownicę, zamknij ją i czekaj aż się usmażą. Tego typu gofry z cukinii doskonale komponują się z jogurtem naturalnym albo sosem czosnkowym.

Gofry wytrawne fit – niecodzienne połączenie

Kto powiedział, że nie można przygotować gofrów w wersji fit? Oczywiście już rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Po pierwsze przygotuj standardowe chrupiące gofry – na przykład według naszego przepisu, do którego już odsyłaliśmy Cię na początku artykułu. Możesz też zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą, ryżową, owsianą, jaglaną, gryczaną albo mieszankę kilku. W kolejnym kroku połóż zaś na wierzch pokruszoną fetę i drobno posiekany szpinak, co nada wyjątkowego smaku, który przypadnie do gustu wielu osobom.

gofry na słono

Gofry z łososiem i serkiem – zamiast klasycznej kanapki

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć gofrów z łososiem – wytrawnych i bardzo eleganckich. Tego typu potrawę serwują między innymi firmy cateringowe na różnego typu przyjęciach. Spróbuj i Ty! Gotowe gofry posmaruj serkiem kanapkowym, na to połóż skropione sokiem z cytryny plastry wędzonego łososia, posyp szczypiorkiem, świeżymi kiełkami i gotowe! Takie zestawienie jest nie tylko pyszne, ale i bardzo sycące.

Gofry z jajkiem i bekonem – propozycja śniadaniowa

Jajka oraz bekon to składniki, które często pojawiają się w różnych wariantach śniadaniowym. Tym razem proponujemy wykorzystać je z goframi. Jak? Na gorące gofry połóż plaster sałaty (albo plaster sera), a następnie chrupiący bekon i jajko sadzone. Jeśli chcesz, możesz także polać to odrobiną ketchupu bądź innego ulubionego sosu.

Już nie musisz zastanawiać się, jak przygotować ani z czym podawać wytrawne gofry. Zatem nie czekaj, tylko wypróbuj któryś z powyższych przepisów. My nie potrafimy zdecydować, który z nich jest najlepszy. Smacznego!

[product id="10379, 10380"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium