bokono.pl
W czym serwować piwo? Poradnik dla piwosza
W czym serwować piwo? Poradnik dla piwosza

Najpopularniejsze rodzaje szklanek

Kufel i rozszerzana ku górze szklanka, ewentualnie ceramiczne naczynia do grzanego piwa. To najpopularniejsze akcesoria do podawania złotego napoju. Okazuje się jednak, że rodzajów szklanek jest znacznie więcej! Po jaki sięgnąć, aby w pełni wydobyć smak trunku?

Kufel

Kufel to klasyczny, najbardziej znany sposób na serwowanie piwa. Wykonane z grubego, ciężkiego szkła i wyposażone w ucho naczynie jest poręczne i wygodne w użyciu. Możesz wybierać pomiędzy kuflami o różnej pojemności – zazwyczaj od 300 ml nawet do litra. Choć niektórzy piwosze delektują się piwem z kufla niezależnie od gatunku napoju, według koneserów najlepiej sprawdza się przy mocnym piwie, szczególnie ciemnym i o intensywnym aromacie (jak porter, dark lager, English pale ale i in.).

Pokal

Jeśli piwo ma nie tylko smakować, ale również wyglądać, sięgnij po pokal. Stylowa szklanka na nóżce, a w zasadzie piękny kielich, sprawia, że delektowanie się trunkiem osiąga nowy poziom. Dzięki swojemu kształtowi pokal podkreśla barwę napoju oraz stopień nasycenia dwutlenkiem węgla. Używaj go do takich piw jak pilsnery.

Pilsner glass (pilsner flute)

Pilsnera można zaserwować również w dedykowanej do tego, smukłej i wysokiej szklance na stopce. Taka budowa służy wyeksponowaniu koloru oraz jak najdłuższemu utrzymaniu piany.

Weizen glass

Idealna szklanka do piwa pszenicznego. Lekko rozszerza się ku górze, co pomaga w uwydatnieniu pianki i delektowaniu się aromatem tego subtelnego trunku.

Tulip i snifter

To kolejny przykład kieliszków do piwa. Jeden ma kształt tulipana (jego górny rant delikatnie się rozszerza), drugi zwęża się ku górze. Pękata budowa pozwala na stopniowe, wolne uwalnianie się zapachu, w związku z czym są one idealne do podawania mocnego piwa, także z większą zawartością alkoholu. Co ciekawe, wystarczy, że ogrzejesz w dłoniach nóżkę kielicha, aby odkryć nowe nuty zapachowe.

Cechy szklanek do piwa

Wybierając szklanki do piwa, zwróć uwagę na ich dodatkowe cechy. Znaczenie ma m.in. jakość szkła – powinno być odporne na zarysowanie, wyszczerbienia i stłuczenia oraz wytrzymałe na mycie w zmywarce. Liczy się też jego grubość. Jeśli będzie odpowiednio cienkie, szybko ogrzejesz szklankę dłońmi i wydobędziesz z piwa jego aromat. Jeżeli kluczowe jest utrzymanie niskiej temperatury trunku, sięgnij po akcesoria z grubszego szkła.

W jakiej temperaturze serwować piwo?

Kształt szklanki wpływa na smak piwa i pozwala dostrzec jego walory oraz właściwości wynikające z gatunku. Istotna jest również temperatura napoju. Temperatura przechowywania to min. 5°C, z kolei podawania – 8-16°C. To znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. Oznacza to, że przed wlaniem piwa do szklanek trzeba chwilę poczekać, aż nieco się ogrzeje. Bardzo zimny napój może i świetnie orzeźwia, ale nie zachwyca aromatem. Pamiętaj też, aby nie serwować piwa z kostkami lodu –  negatywnie wpłynie to na jego smak.

Rozwój piwowarstwa oraz pojawianie się kolejnych małych manufaktur sprawia, że piwo staje się coraz bardziej prestiżowym trunkiem – podobnie jak wcześniej wino czy whisky. Degustowanie piwa to rytuał, który wymaga koncentracji i uważności. Aby w pełni się nim delektować, wystarczy dobrać szklanki do ulubionych gatunków alkoholu oraz przestrzegać zasad dotyczących warunków podawania.

[product id="11072, 11088, 1794, 24079, 25234, 24091"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium