Masz pytania? Chętnie odpowiemy!      e-mail: bok@bokono.pl      tel: 570 480 840
Zachowaj świeżość na dłużej – pojemniki na świąteczne dania
Zachowaj świeżość na dłużej – pojemniki na świąteczne dania

Pierwsza zasada świąt to umiar. Wcale nie trzeba gotować galonów barszczu, aby święta zaliczyć do udanych. Druga reguła brzmi: stosujemy sprytne sposoby na zachowanie świeżości potraw. Do spakowania zapasów ze świątecznego stołu na pewno przydadzą nam się dedykowane pojemniki na jedzenie.

Przechowywanie żywności, czyli jak nie marnować jedzenia

Do marnowania żywności przyznaje się więcej niż połowa Polaków. Wyrzucamy przede wszystkim gotowe, niespożyte posiłki. Jako najczęstsze powody wskazujemy przygotowanie za dużej ilości jedzenia i w konsekwencji jego zepsucie. Często obwiniamy też zbyt duże zakupy.

Problem narasta w okresie świątecznym oraz noworocznym. Świętowanie, nawet w kameralnym gronie, wciąż kojarzy nam się z suto zastawionym stołem oraz mnóstwem aromatycznych dań i przekąsek. Oczywiście polska tradycja jest wyjątkowa i warto ją pielęgnować. Jednak zanim ruszymy na zakupy, dobrze przemyślmy świąteczne menu oraz przygotujmy dokładną listę dań i potrzebnych składników.

Z drugiej strony trzeba przygotować się na to, że jedzenia w lodówce i tak będzie więcej niż zazwyczaj. Na szczęście to wcale nie musi oznaczać, że nadwyżka się zmarnuje. Wystarczy kilka prostych trików na przechowywanie żywności. Pomocne z pewnością będą różnego rodzaju pojemniki na jedzenie, które pomogą przedłużyć trwałość potraw i produktów.

Jakie pojemniki na żywność wybrać?

Jeśli planujemy zakup pojemników na jedzenie, w tym na dania, które zostały ze świątecznego stołu, zwróćmy uwagę na ich jakość i trwałość. Najpopularniejsze rozwiązania to:

  • Szklane pojemniki na żywność 

Bardzo dobre z punktu widzenia bezpieczeństwa produktów spożywczych, szczególnie jeśli to szkło odporne zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Niektóre pojemniki szklane na żywność można bez obaw użyć w kuchence mikrofalowej czy piekarniku, co jest bardzo wygodne.

  • Pojemniki plastikowe

Z uwagi na swój niewielki ciężar są bardzo praktyczne. Dlatego chętnie wykorzystuje się je jako lunchboxy. Trzeba jedynie pamiętać, aby wybierać plastikowe pojemniki (z pokrywką lub bez, w zależności od potrzeb) z dobrej jakości tworzywa, pozbawionego toksycznego bisfenolu-A (BPA). Dostępność takich opakowań jest coraz większa.

Oprócz tego ważny jest rozmiar pojemnika. Warto mieć po kilka pojemników w różnych rozmiarach. Duże pojemniki na żywność przydadzą się do przechowywania większej porcji pierogów, barszczu lub bigosu. Z kolei małe opakowania można wykorzystać na kilka plasterków wędliny lub resztkę najpyszniejszej sałatki jarzynowej. 

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Dobrej jakości pojemniki na jedzenie to połowa sukcesu. Na trwałość potraw wpływ mają też nasze codzienne i – wydawałoby się – drobne nawyki. Przede wszystkim uważajmy, aby przekładać żywność do czystych opakowań i używać do tego czystych sztućców. Schowajmy do lodówki resztki gotowych potraw, które zostały nam ze świątecznego ucztowania, o ile zjemy je w ciągu kilku kolejnych dni. Jeśli nie, przynajmniej część z nich można zamrozić, np. pieczoną rybę czy bigos. Mrozimy w przeznaczonych do tego woreczkach lub szklanych bądź plastikowych pojemnikach z pokrywą – o ile nadają się do stosowania w ujemnych temperaturach.

Poza tym należy trzymać się kilku podstawowych zasad dotyczących przechowywania jedzenia w lodówce. Wynikają one z rozkładu temperatur we wnętrzu urządzenia. Górna półka, na której temperatura zazwyczaj jest wyższa, najlepiej nadaje się do przechowywania przetworów. Na górnej oraz na środkowej półce trzymamy produkty do spożycia w pierwszej kolejności, jak właśnie potrawy ze świątecznego stołu, sałatki, wędlinę itd. Niżej – surowe mięso oraz ryby, oczywiście w szczelnie zamkniętych pojemnikach z pokrywką. Najniższe półki i szuflady przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców.

Wiele godzin w kuchni nie powinno pójść na marne. Podobnie potrawy z wigilijnego stołu lub bożonarodzeniowego, uroczystego obiadu. Rozsądne przygotowywanie i prawidłowe przechowywanie to najlepszy sposób na oszczędzanie – zarówno czasu, pieniędzy, jak i jedzenia.

Polecamy: Przepis na świąteczne pierniczki!

[product id="6095, 24425, 24427, 25242, 6403, 24094, 24090, 6430, 24896, 3249, 24902, 24604, 3233, 11205, 24142"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium