bokono.pl

Wok ze stali węglowej 36 cm Exellence - KEN HOM

Dostępność:

brak towaru

Cena:

199,00 zł 199.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: KEN HOM KEN HOM

Kod produktu:

WL KH-436003

Opis

Wok ze stali węglowej o średnicy 36 cm wyposażony w nienagrzewającą się długą rączkę oraz krótki uchwyt. Naczynie tego typu jest idealne do szybkiego przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej przy minimalnym użyciu tłuszczu. Wok jest lekki i szybko się nagrzewa.

Kulisty kształt naczynia sprawia, że im większa odległość ścianki od dna naczynia, tym niższa temperatura.

Długa rączka oraz krótszy pomocniczy uchwyt wykonane są drewna bukowego. Długa rączka doskonale izoluje temperaturę i chroni przed oparzeniem się. Krótka rączka ułatwia potrząsanie wokiem podczas smażenia, jak również przenoszenie woka z jedzeniem w środku.

Woki z serii Excellence marki Ken Hom wykonane są ze stali węglowej o grubości 1,8 mm. Naczynie nie posiada powłoki antyadhezyjnej, jednak na jego powierzchni powstanie naturalna powłoka zapobiegająca przywieraniu smażonych potraw oraz dopuszczająca bezpieczne używanie metalowych narzędzi. Przed pierwszym użyciem należy go odpowiednio przygotować, aby usunąć warstwę ochronną i stworzyć naturalnie nieprzywierającą powłokę patyny na woku. Poniżej zamieszczona jest instrukcja postępowania z wokiem wykonanym z "surowej" stali węglowej, stosując się do tych zaleceń wok marki Ken Hom będzię służył w Twojej kuchni przez długie lata.

Wok jest przystosowany do wszystkich rodzajów kuchenek, również do płyt indukcyjnych.

Naczynia nie należy myć w zmywarce oraz nie używać w piekarniku.

Wok ze stali węglowej z serii Exellence objęty jest 10-letnią gwarancją producenta.

Główne zalety:

  • wok o średnicy 36 cm z korpusem ze stali węglowej
  • korpus o grubości 1,8 mm
  • naczynie jest lekkie i szybko się nagrzewa
  • praktyczny uchwyt z otworem umożliwiającym zawieszenie na haczyku
  • krótszy, pomocniczy  uchwyt dla większego komfortu użytkowania
  • 10 lat gwarancji producenta

 ZASADY UŻYTKOWANIA NACZYŃ ZE STALI WĘGLOWEJ:

    Przygotowanie wstępne

Wstępnie należy zmyć substancje ochronne przed pierwszym użyciem. Następnie należy ustawić WOK na „małym ogniu” i wlać łyżkę oleju do smażenia. Rozprowadzić dokładnie olej na całej powierzchni WOK. Zdjąć WOK z palnika i wyszorować ostrym czyścikiem. Następnie naczynie umyć, osuszyć i od razu wykonać naturalną powłokę ochronną.

    Przygotowanie naturalnej powłoki ochronnej

Pokryć WOK warstwą oleju do smażenia (nie żadnym innym). Podgrzać WOK na „małym ogniu”, aż zacznie dymić. Zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Usunąć nadmiar tłuszczu. Proces powtórzyć 3 razy w odstępie 20 min. Powierzchnia WOK ściemnieje i będzie dalej ciemniała. Powłoka chroni WOK przed rdzewieniem i zapobiega przywieraniu. Im WOK ciemniejszy, tym łatwiej w nim gotować.

    Mycie i przechowywanie

Zawsze po użyciu należy delikatnie umyć WOK ciepłą wodą, przy użyciu szczotki. Wytrzeć (można delikatnie przesmarować olejem do smażenia) i odstawić w suche miejsce.

Uwaga: Nie myć w zmywarce, nie używać silnych detergentów, ani środków, które mogą przeniknąć przez naturalną powłokę. Gdyby WOK zaczął rdzewieć, należy usunąć starą powłokę i stworzyć nową (pkt. 2).

    Gotowanie

Rozgrzać WOK, nalać oleju zalecanego w przepisie. Produkty zacząć wkładać, gdy olej zacznie dymić. Smażąc należy cały czas mieszać, aby wszystkie kawałki potrawy dotykały dna naczynia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium